19 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пуйките са опитомени за "спътници в царството на мъртвите"

В предколумбова Мезоамерика пуйките са използвани само за ритуални цели.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 януари 2018 в 00:05 19750
Древните индианци са използвали пуйките за ритуални цели. (Public Domain)

Пуйките са били опитомени от маите и ацтеките, които са ги използвали не за ядене, а само за ритуали, жертвоприношения, а дори и като въплъщения на божества в продължение на стотици години, разказва ScienceAlert.

Констатациите на изследователите са публикувани в списание Royal Society Open Science.

Учените изследват 55 пуйки, открити в Мезоамерика и датират от 300 до 1500 г. пр. н. е. Изследователите подчертават, че усиленото развъждане на птиците в никакъв случай не е свързано с нарастването на населението в региона. Освен това, по остатъците от птиците не са открити следи от готвене, което означава, че те не са били използвани за храна.

"Някои бяха намерени погребани в храмове или в гробници, заедно с хората, вероятно като придружители в посмъртното пътуване. Това е в съответствие с познатата иконография от това време, където пуйките често са изобразявани като божества и са един от символите в древния календар", - заяви водещият изследовател Аурелия Манин (Aurélie Manin) от Университета в Йорк, Великобритания.

Също така изотопният състав на птичите кости позволи на учените да определят естеството на тяхното хранене, докато са били живи, да се изолират и да секвенират запазените ДНК фрагменти. Ниското генетично разнообразие и диетата, основана на храните, отглеждани от човека, потвърждават, че по това време пуйките вече са били опитомени. След това, транспортирани през Атлантическия океан, те служат като основа за популациите, които се отглеждат днес в Евразия и Африка.

Според Манин в предколумбийските общества на Америка са били популярни месото от зайци и елени, а пуйките дълго време са играли културна и символична роля. Може би първоначално хората са били привлечени от яркото им оперение, което би могло да се използва за ритуални цели. По-късно костите им се използват за правене на церемониални инструменти и едва след това човечеството оценява техния вкус.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.