Ракетата е запалена, но стартът на шпионския сателит е отложен 3 секунди преди излитане (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 август 2020 в 19:38 5638 0

Кредит: Уебкаст на ULA (YouTube).

Компанията United Launch Alliance (ULA) отмени изстрелването на свръхтежката ракета Delta IV Heavy когато пламъците вече излизаха от ракетните двигатели, 3 секунди преди старта от Кейп Канаверал поради проблеми с двигателя.

Целта на мисията бе да изведе на орбита шпионския спътник на Националната служба за разузнаване NROL-44. 

3 секунди преди старта на ракетата Delta IV Heavy, изстрелването бе прекъснато - двигателите на ракетата бяха започнали да работят, а след това бързо бяха изключени. United Launch Alliance (ULA) отбеляза, че именно това „неочаквано състояние“ е причината стартът да бъде спрян.

Изпълнителният директор на ULA Тори Бруно отбелязва, че ракетата е наред, но на компанията ще й трябва поне седмица, за да анализира всички данни и да опита отново.

Компанията планира да изстреля най-мощната си ракета от Кейп Канаверал, за да изпрати шпионски спътник от Националната агенция за аерокосмическо разузнаване на САЩ (NRO). Това едно от трите изстрелвания, SpaceX ще изстреля още две ракети скоро след това.

Delta IV Heavy се състои от три части, които са свързани заедно, за да осигурят допълнителна тяга. Това е една от най-мощните ракети в света. ULA използва Delta IV Heavy само в изключителни случаи - това е скъп транспорт, компанията използва ракетата за големи, тежки сателити, които трябва да бъдат изстреляни в свръхвисоки орбити.

Все още се разследва какво точно се е случило, за да бъде прекъснато изстрелването. 

В същото време стартът на сателита вече е отлаган няколко пъти: първоначално той трябваше да бъде изстрелян в четвъртък, 27 август, но изстрелването бе отложено - за петък, а след това за събота. Мисията NROL-44 е от секретен характер и поради това, традиционно за такива изстрелвания, излъчването е спряно скоро след отмяната на изстрелването на ракетата носител.

Следващият опит за старт ще се проведе след поне седмица.

Първото изстрелване на ракетата Delta IV Heavy бе през 2004 г. Ракетата Delta IV Heavy може да постави до 28 хиляди кг полезен товар в ниска референтна орбита.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !