Разкопки разкриват съкровищата на древни обитатели на Фанагория

Ваня Милева Последна промяна на 17 октомври 2022 в 00:01 2908 0

Кредит: Vitaly Timkiv, Oleg Deripaska’s Volnoe Delo

Разкопките на археологическата експедиция „Фанагория“, подкрепена от фондация „Волное дело“ на Олег Дерипаска, разкриват съкровища на древните обитатели на Таманския полуостров. Мястото е свързано и с българската история, където е била държавата Велика България между 632 и 665 г. със столица Фанагория.

Изследователите откриват в погребение на воин тайник с артефакти, съдържащ богато украсен ирански меч. Масивният, скъп и престижен меч е бил част от екипировката на конниците от периода на Великото преселение на народите през IV-VI в.н.е. Той е с източен произход и принадлежи към групата на иранските мечове, както личи от характерния златен връх на дървената му дръжка.

Открити са също части от сбруя, катарами и накрайници на колани, както и предмети с висок статус като стъклени кани, дървени и метални съдове и дървени кутии с разложени платове.

Кредит: Vitaly Timkiv, Oleg Deripaska’s Volnoe Delo

Мечът предполага политическа и културна връзка със Сасанидската или Новоперсийската империя от днешен Иран и Ирак, вероятно даден като дипломатически подарък или взет като военен трофей.

Коментирайки откритието, един от участниците в проекта заявява:

"Няма съмнение, че този човек е бил представител на елита на Фанагория и е бил носител на военно-аристократичната култура на Боспорското царство в периода на преселението на народите."

Кредит: Vitaly Timkiv, Oleg Deripaska’s Volnoe Delo

В рамките на проучването е разкопано и погребение от I в. от н.е. в рамките на фанагорския некропол, съдържащо останките на жена, която е имала сребърен медальон, поставен в долната част на гърдите.

Медальонът е украсен с десет знака на зодиака (всички с изключение на Водолей и Везни) и изобразява Афродита - древногръцката богиня, свързвана с любовта, страстта и раждането. Такива медальони са били широко разпространени на територията на Боспорското царство още през II в. пр. н. е. и са били използвани като брошки, аксесоари, които украсявали шапки и други украшения за глава, или като висулки.

Кредит: Vitaly Timkiv, Oleg Deripaska’s Volnoe Delo

В рамките на погребението са открити няколко бижута, сред които: два пръстена с изображения (лошо запазени, вероятно с изображения на рог на изобилието и Ерос с крила) и две сребърни обеци с висулки във формата на гълъби, които се отнасят към култа към Афродита, което предполага, че погребението е принадлежало на жрица или поклонничка на култа. Открити са също така червена глинена кана с усукана дръжка, желязна ножица с бронзова дръжка, бронзово огледало и наниз от мъниста, съдържащ 157 парчета.

Тези находки предоставят още едно доказателство, че жителите на Фанагория са почитали олимпийските богове поне до I в. от н.е. и може би са вярвали в астрологията.

Фанагория

Фанагория е един от най-големите центрове на античната цивилизация в района на Черно море. Културните пластове на града са натрупани в продължение на повече от хилядолетие и половина (от VI век преди новата ера до края на IX-X век от н.е.).

Фанагория е основана около 543 пр.н.е. заедно с Абдера като колония на малоазийския полис Теос и е наречена така на един от своите основатели - Фанагор. Фанагория остава важен център до 4 век, когато е разрушен от хуните.

В някои източници Фанагория се сочи като столица на Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат. Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Там градът се споменава при описанието на географската област, в която се намира Велика България, като се отбелязва, че е населен с евреи. Въпросът, доколко Фанагория е била столица на хан Кубрат в една епоха, когато понятието за народ не съществува.

Карта на Велика България през 650 г. Кредит: Wikimedia Commons

През този период древният град Фанагория е бил гръцка колония, основана за първи път на полуостров Таман от тивански колонисти през VI в. пр. н. е. след конфликт с персийския цар Кир Велики. Градът се превръща в голям търговски център, който заедно със свързания с него некропол заема площ от 2223,95 хектара.

По-рано тази година в рамките на проекта са открити съкровища в рамките на Фанагория и други селища на полуостров Таман, което показва, че съкровищата са били оставени от средновековните жители в отговор на периоди на конфликти или заплаха от нашествие. Находищата са съдържали средно по 30-80 боспорски монети, вероятно за ежедневни покупки, докато по-големите съкровища с 1000 или повече монети вероятно са били максимумът на спестяванията на хората.

Източник:

Excavations uncover the treasures of the ancient inhabitants of the Taman Peninsula, HeritageDaily

Древние жители Таманского полуострова воевали иранским оружием, поклонялись Афродите и верили в гороскопы, Волное дело

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !