Разпространява се резистентен на антибиотици коремен тиф

Ваня Милева Последна промяна на 27 юни 2022 в 00:01 10245 0

Salmonella Typhi
Salmonella Typhi. Кредит: Microbewriter/Wikimedia Commons/CC BY SA 4.0)

Нелечим с повечето налични антибиотици коремен тиф, произхождащ предимно от Южна Азия, се е разпространил многократно през последните три десетилетия според ново изследване, което подчертава нарастващата глобална заплаха от инфекции, които могат да избегнат антибиотиците.

Коремният тиф може да е рядък в развитите страни, но тази древна заплаха, за която се смята, че съществува от хилядолетия, все още е голяма опасност в нашия съвременен свят.

Според ново изследване бактерията, причиняваща коремния тиф, е развила широка лекарствена резистентност и бързо замества щамовете, които не са резистентни. Между 2014 и 2019 г. учените секвенират геномите от 3489 случая на Salmonella Typhi, бактерията, която причинява коремен тиф и убива над 100 000 души годишно. Данните от четири държави - Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан - са комбинирани с анализ на 4169 подобни проби от повече от 70 страни за период от 113 години, което го прави най-голямото проучване от този вид.

Констатациите, публикувани в The Lancet Microbe, показват, че докато резистентността към лечение като цяло намалява в Южна Азия, глобалните проблеми остават. Изследователите откриват скорошно увеличение на силно резистентните към лекарства серотип XDR (Extensively Drug-Resistant) Salmonella Typhi.

XDR Typhi е не само устойчив за антибиотици от първа линия, като ампицилин, хлорамфеникол и триметоприм/сулфаметоксазол, но също така става резистентен към по-нови антибиотици, като флуорохинолони и трето поколение цефалоспорини.

Броят на щамовете, способни да преодолеят макролидите (macrolide) и хинолоните (quinolone), два важни вида антибиотици, се е увеличил рязко. Още по-лошо е, че тези щамове се разпространяват в световен мащаб с бързи темпове, установява проучването.

Макар повечето случаи на XDR Typhi да произлизат от Южна Азия, изследователите са идентифицирали близо 200 случая в други страни от 1990 г. Повечето щамове са от Югоизточна Азия, както и в Източна и Южна Африка, но тифоидните супербактерии са открити и във Великобритания, Съединените щати и Канада.

Години наред учените бият тревога за нарастващите случаи на смъртоносни бактерии, които могат да преживеят терапията с най-мощните антибиотици. Болестите, резистентни към лекарства, са убили повече хора от ХИВ или маларията през 2019 г., според друго проучване, публикувано през януари.

Държави с докладвани случаи на коремен тиф към 2006 г. Кредит: Wikimedia Commons

През 2016 г. първият XDR щам на тиф е идентифициран в Пакистан. До 2019 г. той се превръща в доминиращия генотип в нацията.

В исторически план борбата с повечето XDR щамове на коремен тиф се е водела  с антимикробни средства от трето поколение, като хинолони, цефалоспорини и макролиди. Но до началото на века мутациите, които придават резистентност към хинолоните, представляват повече от 85% от всички случаи в Бангладеш, Индия, Пакистан, Непал и Сингапур. В същото време резистентността към цефалоспорините също взема надмощие.

Днес е останал само един перорален антибиотик: макролидът азитромицин. И това лекарство може да не действа дълго време.

Новото проучване установи, че мутациите, които придават резистентност към азитромицин, сега също се разпространяват, "заплашвайки ефикасността на всички перорални антимикробни средства за лечение на коремен тиф". Въпреки че тези мутации все още не са приети от XDR S Typhi, ако това се случи, ще имаме сериозни проблеми.

Ако не се лекува, до 20% от случаите на коремен тиф могат да бъдат фатални, а днес има 11 милиона случая на тиф годишно.

Бъдещите огнища могат да бъдат предотвратени до известна степен с конюгирани ваксини срещу коремен тиф, но ако достъпът до тези ваксини не бъде разширен в световен мащаб, светът може скоро да бъде застигнат от нова здравна криза.

Южна Азия може да е основният център за коремен тиф, представляващ 70% от всички случаи, но ако COVID-19 ни е научил на нещо, това е, че вариантите на болестта в нашия модерен, глобализиран свят се разпространяват лесно.

За да предотвратят това, здравните експерти твърдят, че нациите трябва да разширят достъпа до ваксини срещу коремен тиф и да инвестират в нови антибиотични изследвания. Едно скорошно проучване в Индия, например, изчислява, че ако децата бъдат ваксинирани срещу коремен тиф в градските райони, това може да предотврати до 36% от случаите и смъртните случаи на коремен тиф.

Антибиотичната резистентност е една от водещите причини за смърт в света , отнемаща живота на повече хора, отколкото ХИВ/СПИН или малария. Където има такива, ваксините са едни от най-добрите инструменти, с които разполагаме, за да предотвратим бъдеща катастрофа.

Нямаме време за губене.

Справка: The international and intercontinental spread and expansion of antimicrobial-resistant Salmonella Typhi: a genomic epidemiology study
Kesia Esther da Silva, Arif Mohammad Tanmoy, Agila Kumari Pragasam, Junaid Iqbal, Mohammad Saiful Islam Sajib, Ankur Mutreja et al.
The Lancet Microbe Published:June 21, 2022; DOI: https://doi.org/10.1016/S2666-5247(22)00093-3

Източници:

Antibiotic-Resistant Typhoid From Asia Is Spreading Worldwide, bloomberg

An Ancient Killer Is Rapidly Becoming Resistant to Antibiotics, Scientists Warn
CARLY CASSELLA, 

"Тифозната Мери"Мери Малън („Тифозната Мери“) в болнично легло

Мери Малън („Тифозната Мери“) в болнично легло (на преден план): Тя е насилствено поставена под карантина като носител на коремен тиф през 1907 г. за три години и след това отново от 1915 г. до смъртта ѝ през 1938 г.

Най-известният носител на коремен тиф е Мери Малън, известна като "Тифозната Мери". Въпреки че по това време са били известни други случаи на разпространение на коремен тиф от човек на човек, концепцията за асимптоматичен носител, който е в състояние да предава болестта, е била само хипотеза и все още не е идентифицирана или доказана.

Мери Малън става първият известен пример за асимптоматичен носител на инфекциозно заболяване, което прави коремният тиф първото известно заболяване, което се предава чрез асимптоматични гостоприемници. Случаите на заразяване и смърт, причинени от Малън, са предимно семейства от висшата класа в Ню Йорк.

По време на работата на Малън като личен готвач за семейства от висшата класа, Ню Йорк отчита 3000 до 4500 случая на коремен тиф годишно. 

В крайна сметка се предполага, че 54 случая, от които 3 смъртни, са причинени от Малън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !