Разработват тест за рак и сърдечни болести като този за бременност

Злокачествените образувания и болното сърце са причина за 68% от общата смъртност по света

Катя Димитрова Последна промяна на 08 юли 2016 в 09:00 4468 0

Кредит theconversation.com

Когато една жена има съмнение, че е бременна, просто отива до аптеката и си взема тест, чрез който да провери дали това е така. Колко лесно и удобно би било да проверяваме и целия си здравен статус по този начин?

Сега учените разработват точно такъв тест, който ще бъде в състояние да открива злокачествено образувание, заболяване на сърдечносъдовата система или определени видове инфекции по същия начин.

За целта е необходимо точното определяне на конкретни биомаркери, които идентифицират промените в здравословното състояние. Те представляват специфични за дадено заболяване протеини, произвеждани от клетките в организма. Специалистите трябва да измерят чрез тях сложността на биологичната проба, взета от кръв или секрет, за да разработят технологични алтернативи на тест-лентите, които се използват и при диагностициране на захарна болест.

Тестът за бременност всъщност е един чудесен пример как една проста система може да открива конкретен биомаркер, в случая – хормона на бременността, наречен човешки хроничен гонадотропин, който се образува в урината след зачеване.

За жалост, въпреки напредъка на науката, повечето изследвания за други състояния все още остават тясно свързани с клиничните лаборатории, цяла серия от изследвания, сложна апаратура и цели дни чакане на резултатите.

Диагностика

В момента клиничната диагностика повлиява около 70% здравните решения и те са в основата на нейната ефективност. Продължителността на живота през последните години се увеличава все повече в световен мащаб, именно заради забележителните открития в клиничната диагностика, докладвани в научната литература.

Изследванията дават все по-ясна физиологична и биохимична информация, поради което лекари и пациенти вече могат да вземат възможно най-подходящите решения за терапия за съответния проблем.

Лична лаборатория

Във времето, когато носим компютрите в джоба си, изглежда съвсем нормално да имаме в себе си и „лична лаборатория“. Мобилните компютри станаха възможни благодарение на големите открития в сферата на софтуерите и клиничните лаборатории трябва да се подложат на точно такава революция.

Децентрализираната диагностика е от основно значение за съвременните системи за устойчиво здравеопазване. А бъдещето – то е в миниатюрните клинични изпитвания.

Ефективното тестване на здравето изисква миниатюрни технологии, способни да провеждат сложни лабораторни техники бързо и просто. Такива тестове вече се разработват и за диагностициране на ХИВ. Основната трудност е, че тези тестове трябва да бъдат изключително чувствителни, за да имат способността да засичат биомаркерите, индикиращи рак и болно сърце например например. По данни на Световната здравна организация само тези две коварни заболявания са отговорни за 68% от смъртните случаи през 2012 г. в световен мащаб.

В момента диагностичните изследвания се нуждаят от кръвни проби, взети от пациенти в медицински центрове и болници и изпратени в лаборатории със сложно оборудване и професионални оператори. Процесът е скъп и може да отнеме до три седмици.

Малкото е красиво

Редица изследователи вече разполагат с проект на концепцията за миниатюрна лаборатория, която да предоставя бърза и точна диагностика на определени проблеми като прединфакрктно състояние, сепсис и различни видове рак в домашни условия.

Учените се надяват такъв модел да се прилага както на принципа на тестовете за бременност, така и под формата на мобилно приложение.

Пример за това е разработката MCF, представляващ плосък прозрачен филм с вградени „микрокапиляри“. Всеки микрокапиляр работи като малка реакционна камера, която измерва биомаркерите от пробата кръв или секрети. След определеното време за реакция, вероятно около 15 минути, ще става ясно дали пациентът е здрав или не.

Методът ще подпомогне здравеопазването чрез навременното диагностициране на социално значими заболявания и ще спомогне своевременното и по-ефективно лечение, надяват се учените.

Статията е публикувана в The Conversation.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !