06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Редки неврологични разстройства са документирани след ваксинация срещу COVID-19

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юни 2021 в 08:13 49500
Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

В две отделни статии в Annals of Neurology клиницисти от Индия и Англия съобщават за случаи на рядко неврологично разстройство, наречено синдром на Гилен-Баре, след като хората са били ваксинирани срещу COVID-19.

И двата доклада описват необичаен вариант на синдрома на Гилен-Баре, характеризиращ се с подчертана слабост на лицето. Съобщени са седем случая от регионален медицински център в Керала, Индия, където приблизително 1,2 милиона души са били ваксинирани с ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19. Съобщени са четири случая в Нотингам, Англия, в район, в който приблизително 700 000 души са получили същата ваксина. Всичките единадесет случая са сред хора, получили тази ваксина между 10 и 22 дни по-рано.

Честотата на синдрома на Гилен-Баре в тези области се изчислява до 10 пъти по-голяма от очакваната.

„Ако връзката е причинно-следствена, това може да се дължи на кръстосано реактивен имунен отговор към протеина на SARS-CoV-2 и компонентите на периферната имунна система“, пишат авторите на доклада от Англия.

Авторите на двете статии подчертават, че клиницистите трябва да бъдат бдителни в търсенето на този рядък неврологичен синдром след прилагане на ваксините срещу COVID-19.

Справка:

Boby Varkey Maramattom et al, Guillain‐Barré syndrome following ChAdOx1‐S / nCoV ‐19 vaccine, Annals of Neurology (2021). DOI: 10.1002/ana.26143

Christopher Martin Allen et al, Guillain‐Barré syndrome variant occurring after SARS‐CoV ‐2 vaccination, Annals of Neurology (2021). DOI: 10.1002/ana.26144

Източник: Rare neurological disorder documented following COVID-19 vaccination, Wiley, MedicalXpress


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.