Рекордът за "най-старо дърво в света" има нов претендент в Чили. Дърво, по-старо от писмеността (видео)

То е поникнало поне 5 века преди построяването на Голямата пирамида в Гиза, която датира от 2560 г. пр.н.е

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2022 в 00:01 31921 0

Най-старото дърво
Скорошно изображение на дървото Алерсе Миленарио, за което д-р Баричивич казва, че показва нарастващи признаци на увреждане от човешка дейност. Кредит: The News Uruguay

Най-старото дърво в света се намира в южната част на Чили, съобщава статия в списание Science.

По предварителна оценка на възрастта на колосалното дърво - Алерсе Миленарио ("Хилядолетната фицроя"), известно като "Прадядото на дърветата" - се предполага, че може да е най-малко на 5000 години.

"Прадядото на дърветата"

Извисявайки се гордо в чилийския национален парк "Алерсе Костеро", древният патагонски кипарис ще отнеме короната на „най-старото дърво в света“ от настоящия рекордьор, източен калифорнийски бор, известен като "Матусал", който е на възраст около 4853 години.

Патагонският кипарис или кипарисовидна фицроя (Fitzroya cupressoides), на испански "алерсе", е иглолистно дърво, растящо в Чили и Аржентина, наричано „секвоята на юга“ поради огромния си размер и репутацията си на неподвластно на силите на времето. Видът се смята за най-големият вид дърво в Южна Америка - може да израсте до 70 метра на височина и до 5 метра в диаметър на ствола. За съжаление, сега се счита за най-застрашеното иглолистно дърво в Чили поради дърводобива и туризма в района.

Чилийският „Прадядо“ може да е най-старото дърво в света, с 600 повече от предишния рекордьор. Кредит: Wikipedia Commons.

Как е изчислена възрастта на най-старото дърво


Възрастта на живи дървета може да се определи без да се отсичат, а като се изваждат такива тънки образци от дървото Кредит: geo.arizona.edu и medias.obs-mip.fr

Д-р Джонатан Баричивич (Jonathan Barichivich) от Лабораторията по климата и околната среда в Париж е ученият, който наскоро извършва оценка на възрастта на колосалния патагонски кипарис, живеещ в дълбините на националния парк "Алерсе Костеро". Той стига до тази оценка чрез проба от ядрото, взета от Алерс Миленарио в началото на 2020 г. с помощта на специална Т-образна бормашина, която не уврежда ствола.
Оценката на възрастта на дървото може да се направи чрез преброяване на броя на пръстените в напречното сечение на ствола като едногодишният цикъл се вижда като светла дървесина, нараснала в началото на годината, и тъмна дървесина - в края на годината.

Но заради огромния размер на дървото, Баричивич не успява да пробие целия ствол, така че останалите пръстени да „запълнени“ чрез статистическо моделиране, базирано на скоростта на растеж на дърветата, фактори на околната среда и др.

„Проблемът е, че традиционното определяне на възрастта чрез просто преброяване на годишните пръстени на такова голямо дърво не е възможно. Няма инструмент, достатъчно дълъг, за да извлечем проба, достигаща до центъра на дървото и дори ако имахме такъв, който да достигне до сърцевината, стволът може там да е изгнил. Научният проблем, с който трябваше да се справим, е как да се оцени възрастта на дървото въпреки тези методологични ограничения", разказва Баричевич пред IFLScience.

„Резултатът бе, че има 80 процента статистическа увереност, че дървото е по-старо от 5000 години, като най-вероятната възраст е около 5484 години“, добавя Баричевич.

Д-р Баричивич представя своите открития на научни конференции (видео по-горе), но тепърва ще публикува рецензирано проучване на изследването. Въпреки че се надява да изпрати статия в списание през следващите месеци, много учени вероятно ще искат да изчакат, докато излезе пълното проучване, преди да се обадят на горещата линия за Световните рекорди на Гинес .

Баричевич изглежда е уверен, че е покрил всички изисквания и твърди, че изследването му ще издържи проверката. За него обаче титлата на "най-старото дърво в света" не е важната част.

„Дървото е член на моето семейство“

Дядото на Баричевич е открил дървото през 70-те години на миналия век, работейки като рейнджър в националния парк Алерсе Костеро, както много членове на семейството на учения. През тези няколко десетилетия те са видели как човешката дейност драстично се намесва в тази някога девствена екосистема. Чрез това изследване д-р Джонатан Баричивич се надява да подчертае отчаяната нужда от защита на тази уникална, но бързо променяща се среда.

„Дървото е член на моето семейство. Нашата семейна история като „Пазители на Алерсите“ е тясно свързана с това дърво и гората, в която живее“, продължава д-р Баричевич.

прадядото на дърветатаСнимка на дървото през пролетта на 1989 г. Кредит: Jonathan Barichivich

В защита на "Прадядото"

С това проучване Баричевич се надява, че ще се създаде осведоменост за опазването на този дървесен вид в Патагония, често увреждан от засаждането на неместен бор и евкалипт за производство на дървен материал.

Той също така се обзалага, че неговият метод ще бъде приет като по-малко причиняващ увреждания и по този начин ще се избегне излагането на риск такива древни екземпляри по целия свят.

Карта на ареала на Fitzroya cupressoides. Кредит: Wikipedia Commons.

От друга страна Баричевич изисква правителството на Чили да подобри условията за опазване на най-старите дървета в парка, за да не се погубват екземпляри, които са почти толкова стари, колкото и писмеността.

Според Баричевич дървото се е превърнало в туристическа атракция в националния парк "Алерсе Костеро" и посетителите често неволно се разхождат по корените му, въпреки че е създадена платформа.

Кадър от туристическото видео по-долу.

"За мен това изследване не е за счупване на рекорда за възраст, а за повишаване на осведомеността за защитата на дървото от неконтролирания туризъм."

Най-старото дърво у нас и по света

Байкушевата мура в Пирин.

Нашата Байкушева мура се оценява на повече от 1300 години, т.е. съвременник на основателя на България, хан Аспарух, но нейната възраст не е научно подтвърдена.

Старият Тико

Между другото в Швеция расте дърво от вида норвежки смърч на 9 560 години, наречен "Старият Тико", и се счита за най-старото дърво в света, принадлежащо към клонална колония, т.е. група от генетично идентични дървета, които споделят една и съща коренова система, но създават нови стволове и клонове през хилядолетията. Възрастта на дървото се определя от въглеродното датиране на генетично съвпадащ растителен материал, събран от дървото, тъй като дендрохронологията би причинила щети. Самият ствол е само на няколко стотин години, но растението е оцеляло много по-дълго поради процес, при който клонът влиза в контакт със земята и покълват нови корени или вегетативно клониране - когато стволът умира, но кореновата система все още е жива и може да поникне нов ствол.

За Старият Тикко се смята, че е единственият оцелял ствол на древната шведска клонална колония.

Източници: 

"World's Oldest Tree" Record Has A New Contender In Chile, IFL Science

Encontraron un árbol más antiguo que la escritura en el sur de Chile, The News Uruguay

The Oldest Known Tree in Europe Is Having a Growth Spurt
Brandon Specktor, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !