10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Русия няма да строи база на Луната

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 декември 2015 в 15:16 83643
Снимка: Известия

Пилотираният полет до Луната е отпаднал от руската космическа програма за 2016-2025 година.

С цел да се спестят средства в новия проект на космическата програма руснаците се отказват от лунната си програма, която бе обявена за стратегическа цел през пролетта на 2014-та от Дмитрий Рогозин, заместник председател на Руската федерация. Тогава той определи колонизацията на Луната като основен приоритет на Руската космическа индустрия, съобщава агенция Известия.

В сравнение с априлската версия на космическата програма в новия вариант са премахнати програми като "Създаването на лунен космодрум", "Създаване на лунна орбитална станция", 'Създаване на база на Луната", "Създаване на лунен скафандър", "Създаване на роботизирана система на Луната". Това трябва да доведе до значителни бюджетни икономии.

Финансирането на програмата като цяло е намалена с 845.5 милиарда рубли, но ще се запазят всички фундаментални експерименти и изследвания, заяви шефът на Роскосмос Игор Комаров според РИА Новости.


Ленка 29.12 2015 в 22:43 3
+ 10
- 18
Не са се отказали заради парите за защото са разбрали, че такова нещо не е православно
поп Дръвчо 29.12 2015 в 21:00 2
+ 14
- 8
Нали щяха Хелий-3 да добиват, що така се отказаха? Да не стана така че няма още какво да го правят защото няма още реактори за него?
Bodrum 29.12 2015 в 18:19 1
+ 24
- 75
На Луната няма какви да е ресурси от интерес за Империята. А да повтаряш нещо с 50 години закъснение, едва ли би било проява на престиж. Още Келдиш през 60-те години им обясняваше, че ако американците стъпят първи на Луната, то русите просто нямат какво да правят там - цялата въртележка беше за престиж, шефкетлък и ихтибар и това са сигурно най-неефективно потрошените милиарди в цялата история на човечеството. Като се върнаха янките с една торба камъни от Луната, дето се установи че са почти напълно аналогични на земния базалт, и какви величайши научни открития последваха от това?! Тези пари трябваше да отидат вместо туй за произвеждане на лади и москвичи. Тогава уровена на живот щеше да се дигне барем малко по-нагоре, пък ако руснаците бяха изобретили с тях Плейстейшън, съвсем щеше да им се отще да ходят на Луната - те имат добри програмисти, написват една игра Russian Moon Spacewalk и не ти трябва да пращаш никакви космически апарати. Весели новогодишни празници!
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.