03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С тези очила ще може да виждате цветове, които са обикновено невидими

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 март 2017 в 14:30 50141
Снимка: Mikhail Kats and Brad Gundlach

Хората, които имат рядкото състояние тетрахроматия, могат да видят светлина извън обичайния видим спектър за човешкото око и различават стотици нюанси на цветовете, които за останалите хора са едни и същи.

Но сега учените са разработили специален чифт очила, които ще позволят и на тези, които нямат тетрахроматия да могат също да виждат допълнителните цветове, съобщава New Scientist.

Разработката е на екип от Университета на Уисконсин-Медисън и може да се използва от хора за откриване на фалшиви банкноти и това, което се прикрива от камуфлаж. Тя ще даде възможност на потребителя да прави разлика между два нюанса на цвета, които първоначално изглеждат еднакви, но всъщност имат фини разлики.

Хората обикновено имат три вида конусовидни клетки в окото, които могат да възприемат цветове, според дължините на вълните на светлината - къси, средни и дълги - които отговарят на цветовете синьо, зелено и червено. Такива имат повечето от нас, които са трихроматици. Много същества на планетата са тетрахроматици, тоест имат четири вида клетки, които могат им позволят да виждат ултравиолетова светлина.

Но има и много хора, които са тетрахроматици. Това им позволява да виждат значително повече на брой цветове, които са "невидими" за по-голямата част от хората. Смята се, че тъй като две от конусовидните клетки се кодират от Х хромозомите, жените имат по-често тетрахроматия от мъжете, но точно колко хора са такива е неизвестно. Някои проучвания сочат 3% от жените.

Новоразработените очила работят като филтрират различни части от синия светлинен спектър, което означава, че всяко око вижда малко по-различно сините обекти. Това прави по-фините разлики в цвета на обектите по-изразени, което позволява на потребителя да вижда различни фини нюанси, а резултатите са впечатляващи.

Това означава, че ако се използват различни филтри, за да се видят фините нюанси и на други цветове, като зелено или червено, но учените вече работят върху това. Тяхната работа все още не е публикувана, но е изпратена за преглед.


zuljin
Рейтинг : -12194
22.10 2019 в 21:05 1
+ 0
- 0
Не е зле, само дето няма голяма файда от въпросното откритие... По-интересното е, че вече има очила, които коригират до някаква степен зрението на хора с цветна слепота, филтрирайки части от спектъра.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.