Съединение на Венера и Луната на 18 септември

Пенчо Маркишки Последна промяна на 17 септември 2017 в 00:00 6004 0

В понеделник, 18 септември 2017) рано сутрин от 5 ч. до развиделяване ще може да се наблюдава видимо сближаване на Венера и Луната.

Двете ярки небесни тела ще са малко след съединение и ще бъдат на ъглово отстояние около 3°, съобщи Пенчо Маркишки, ИА с НАО при БАН.

На същата сутрин около 05:45 ч. за наблюдател от София ще изгреят Меркурий и Марс, които заедно с Венера и с лунния сърп ще изглеждат подредени по права линия, издигаща се стръмно над източния хоризонт. Явлението ще може да се наблюдава при ясно време и при нисък хоризонт в посока изток. То ще е достъпно за невъоръжено око, но с бинокъл ще може да се открият по-лесно Меркурий и Марс ниско до хоризонта, във вече изсветляващото небе. Фигурата е компютърна симулация на явлението, за времето около 1 час преди изгрев слънце (около 6 часа), за наблюдател от София.

Съединението е термин от небесната механика, който обозначава момента, в който две или повече небесни тела се проектират близко едно до друго на небесната сфера. Най-често се наблюдават съединения на Луната с другите небесни тела, но могат да се наблюдават и съединения между планетите и астероидите.

Когато ъгловото разстояние между телата е по-малко от ъгловия диаметър на поне едно от двете тела и по-малкото тяло бива скривано от по-голямото, тогава наблюдаваме окултация. Ако скриваното от Луната тяло е Слънцето се наблюдава слънчево затъмнение. Ако някоя от вътрешните планети минава пред слънчевия диск, тогава се наблюдава пасаж.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !