12 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Съкровищница с тайнствени амулети е открита при нови разкопки в Помпей

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 август 2019 в 08:58 53700
Снимка: Archaeological Park of Pompeii

Талисмани, амулети с фалическа форма и костени копчета са само някои от рекликвите, открити наскоро в "кутия със съкровища", при археологически разкопки в Помпей. 

Учените от Археологическия парк Помпей откриват изненадващата колекция от предмети в руините на къщата, известна като Къщата с градината, където са намерени и скелетите на 10 души, загинали при изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл.н.е.

Артефактите са били поставени някога в дървена кутия, която се е разложила след това, оставяйки само няколко бронзови панти. Вътре се намират две огледала, част от огърлица, декоративни елементи от лакирана керамика, бронз, кост и кехлибар, амулети с фалическа форма, човешка фигурка, различни скъпоценни камъни, гравирана глава на римския бог Дионисий и женска фигурка, издялана от аметист. 

Но на кого ли е принадлежала тази особена колекция от предмети? Изненадващо, те не принадлежат на представител на елита. Видът на предметите предполага, че са принадлежали на жена, може би слугиня или робиня, която ги е използвала при ритуали за плодовитост и защита от лош късмет.  

Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Това е особено вълнуваща находка, тъй като древната история често се свързва с предмети, принадлежали на богатите, като големите къщи или творби на изкуството и по-рядко отразява животът на обикновените хора в обществото. Тези новооткрити артефакти хвърлят светлина върху всекидневния живот на обикновена жена, чийто живот може да не е бил добре представен в археологическите записи. 

"Това са обекти от ежедневието в женския свят и са необикновени, защото разказват микро-истории, биографии на жителите, опитали да избягат от изригването", разказва Масимо Осана (Massimo Osanna), изпълнителен директор на Археологическия парк Помпей. "В тази къща открихме стая с десет жертви, включително жени и деца, и сега опитваме да разберем какви са били връзките между тях, използвайки ДНК анализ".

"Може би ценната кутия е принадлежала на някое от тези жертви. Интересна е символиката на тези предмети и амулети, призоваващи за богатство, плодовитост и предпазване от лош късмет", добавя Осана. "Има и многобройни висулки във формата на пенис, ухо, свит юмрук, череп, скарабей. В момента изучаваме тези символи, за да разберем значението и функцията им."

Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Помпей и съседното село Херкулан пазят изключително богата колекция от обекти, свидетелстващи за ежедневния живот на древните римляни. Това е отчасти, защото много от загиналите от изригването на вулкана да били или твърде бедни или физически неспособни да се спасят. Техните тела, домове и ценности са останали запазени под слоевете гореща вулканична пепел. 

От 2018 г. насам в Помпей има нови археологически разкопки за пръв път от десетилетия, разкривайки изобилие от нови находки, включително останки от кон и колекция от еротични фрески. 

Източник: IFLScience - A Treasure Chest Full Of Sorcery Charms Has Been Found In Pompeii


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.