Самотата и нещастието ускоряват стареенето повече от пушенето

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2022 в 00:01 3342 0

Изследванията потвърждават: Психологическите проблеми могат да ускорят темпа на стареене. Кредит: Fedor Galkin, https://www.deeplongevity.com/, https://www.aging-us.com/article/204264/text

Уязвимото психично здраве оказва по-силно въздействие върху темпа на стареене в сравнение с  тютюнопушенето.

Молекулярните увреждания се натрупват и допринасят за развитието на свързаната с остаряването слабост и сериозни заболявания. При някои хора тези молекулярни процеси са по-интензивни, отколкото при други - състояние, което обикновено се нарича ускорено стареене.

За щастие ускореният темп на стареене може да бъде открит, преди да се проявят катастрофалните му последици, чрез използване на дигитални модели на стареене (часовници за стареенето). Такива модели могат да се използват и за извеждане на терапии срещу стареенето на индивидуално и популационно ниво.

Според най-новата статия, публикувана в Aging-US, всяка терапия срещу стареене трябва да се фокусира върху психичното и физическото здраве на човека. Международната колаборация, ръководена от Deep Longevity с американски и китайски учени, е измерила въздействието на самотата, неспокойния сън или чувството за нещастие върху темпа на стареене и е установило, че то е значително.

В статията е представен нов часовник на стареенето, обучен и проверен с кръвни и биометрични данни на 11 914 възрастни китайци. Това е първият часовник за стареене, който е обучен изключително върху китайска кохорта с такъв обем.

Ускоряване на стареенето е установено при хора с анамнеза за инсулт, чернодробни и белодробни заболявания, пушачи и най-интересното - при хора в уязвимо психическо състояние. Всъщност се оказа, че чувството за безнадеждност, нещастие и самота увеличава биологичната възраст повече от пушенето. Други фактори, свързани с ускоряване на стареенето, са самотният живот и животът в селски район (поради липсата или бегла наличност на медицински услуги).

Авторите на статията заключават, че психологическият аспект на стареенето не трябва да се пренебрегва нито в научните изследвания, нито в практическите приложения за борба със стареенето. 

AI свързва психологическото и биологичното стареене. Кредит: Fedor Galkin et al. Deep Longevity  

"Психичното и психосоциалното състояние са едни от най-сигурните фактори на здравните резултати - и на качеството на живот - но въпреки това те до голяма степен са пренебрегвани в съвременното здравеопазване", отбелязва Мануел Фариа (Manuel Faria) от Станфордския университет.

Според Алекс Жаворонков (Alex Zhavoronkov), главен изпълнителен директор на Insilico Medicine проучването дава насоки за действие за "забавяне или дори обръщане на психологическото стареене в национален мащаб".

По-рано тази година Deep Longevity пусна уеб услуга за психично здраве, управлявана от изкуствен интелект, FuturSelf.AI, която се основава на предшестваща публикация в Aging-US. Услугата предлага безплатна психологическа оценка, която се обработва от изкуствен интелект и предоставя изчерпателен доклад за психологическата възраст на потребителя, както и за настоящото и бъдещото му психическо състояние. 

"FuturSelf.AI, в комбинация с изследването на възрастни китайци, позиционира Deep Longevity в челните редици на биогеронтологичните изследвания", потвърждава Дипанкар Наяк (Deepankar Nayak), главен изпълнителен директор на Deep longevity.

Спрaвкa: Psychological factors substantially contribute to biological aging: evidence from the aging rate in Chinese older adults
Fedor Galkin, Kirill Kochetov, Diana Koldasbayeva, Manuel Faria, Helene H. Fung, Amber X. Chen, Alex Zhavoronkov
Aging-US Published: September 27, 2022, DOI: 10.18632/aging.204264

Изтoчник: Being lonely and unhappy accelerates aging more than smoking, Deep Longevity

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !