Сателитите Sentinel-1 наблюдават как небостъргач потъва в земята (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2016 в 13:00 7017 0

Кредит ESA

Радарна карта на Сан Франциско. Със зелено са показани стабилните райони, а жълтите и червените точки показват промяна в позицията на обектите с течение на времето.

Радарните спътници на Европейската космическа агенция, Sentinel-1, показаха, че небостъргач в центъра на Сан Франциско, наречен "Кула на хилядолетието" (Millennium Tower) потъва в земята с няколко сантиметра годишно, съобщи сайтът на агенцията.

"Кулата на хилядолетието" е най-високата жилищна сграда в Сан Франциско, висока 196.6 метра и 58 етажа. Един от най-известните проблеми на сградата е постепенното й потъване в земята и отклонението й от вертикалната ос. От построяването си небостъргачът е потънал в земята с 40 см, а отклонението му от вертикалната ос е 15 сантиметра. Точната причина е неизвестна, но като най-вероятни са посочени нарушения по време на строителството на фундаментите. Предполага се, че това се дължи на опорните пилоти, които са лошо забити в основната скала.

За да изследват тези фини промени, учените комбинират голямо количество данни от радиолокационното сканиране на местността от двойката спътници Sentinel-1 от програмата Copernicus, което им позволява да откриват малки промени на повърхността - от порядъка на милиметър. Методът е подходящ за работа със сгради, тъй като те по-добре отразяват радарния лъч, и може да се използва за точно определяне на нестабилни участъци на големи площи заради широкия обхват на Sentinel-1 и честото опресняване на данните.

Изследователите на ESA анализират данни от радарните сателити Sentinel-1 за периода между февруари 2015 и септември 2016 година и разбират, че небостъргачът наистина потъва със скорост от 4 см на година.

Millennium Tower и околните сгради. Зелените точки показват статични обекти, сините точки показват обектите, които по време на периода на наблюдение са по-близо, а червените - обектите, разстоянието до които се увеличава. ESA

Освен това ESA проверява нестабилността и на други области в района на залива на Сан Франциско, както и обекти в други страни. По-специално е установено, че някои съоръжения, които са построени върху рекултивирана земя, на железопътната гара в Осло, потъват в земята със скорост от 12 до 18 милиметра годишно.

Радарна карта на гарата в Осло. Жълтите и червените точки показват потъване на съоръженията. Снимка: ESA

Спътниците Sentinel-1 създават радарни карти на земята с висока точност. Например преди това бяха получени данни за изместване на земната кора, причинено от земетресенията в Непал. Също така Sentinel-1 позволи да се прецени мощността на атомните бомби на Северна Корея, тествани по-рано през 2016. Това лято със сателита Sentinel-1A възникна малък инцидент - той се сблъска с частица с размер милиметър, което доведе до повреда с диаметър 40 см и леко промени ориентацията на апарата в космоса, но това не засегна общата работоспособност на апарата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !