Съживиха замразени от 30 години бавноходки (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 януари 2016 в 09:00 20128 0

Кредит muitointeressante.com

Японски биолози съживиха две бавноходки, оцелели в състояние на анабиоза (потискане на жизнените процеси) в замразени образци от мъхове, събрани преди 30 години в Антарктика.

Резултатите на учените от японския Национален институт за полярни изследвания в Токио са публикувани в списание Cryobiology.

Възстановени са две бавноходки (Tardigrada), които от 1983 г. са били в замразено състояние при температура минус 20°С. Едното животно умряло 20 дни след размразяването, а другото оцеляло, а 23 дни по-късно и снесло 19 яйца - 14 от които успешно се излюпили, съобщава Daily Mail

Екипът също намерил яйца в пробите мъх. Те били накиснати във вода и шест дни по-късно, яйцата се излюпили.

Съживената бавноходка Снимка: National Institute of Polar Research

"Регистрираното от нас възстановяване на два индивида и развитие на отделно яйце на антарктически бавноходки е най-дългото оцеляване за бавноходки като животни или яйца, описвано някога"- пише в статията в ScienceDirect.

Екипът е взел пробите мъх, съдържащи бавноходките, в района на научноизследователската база Showa в Антарктида преди 30 години и ги съхранявали във фризера на института, в който се поддържа температура минус 20 градуса по Целзий. Когато екипът размразил пробите и ги накиснал във вода през 2014 г., две бавноходки започнали да се движат, разказва японското издание The Mainichi.

Възстановяването не става веднага - първият ден след накисването, те раздвижили само някои от крачката си, запълзели чак след 9-я ден, а започнали да се хранят - едва на 13-ия ден. Явно на животните е необходимо време да възстановят функциите на организма си за "нов живот". Биолозите ще продължат проучването на тези животни.


Бавноходката, наречена още водна мечка, е микроскопично безгръбначно, достигащо не повече от милиметър и половина. Те са най-издръжливите животни на планетата и могат да оцеляват при невероятно тежки условия - например в течен кислород при температура минус 193 градуса по Целзий за 20 месеца, а също и над точката на кипене на водата, при огромни налягания и радиация. Твърди се, че могат да оживеят и в космическия вакуум.

Наскоро бе установена още една странност на тези фантастични същества - че имат най-голямото количество чужди гени от изучените досега животни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !