01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Секретната американска совалка Х-37В ще лети отново следващия месец

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 април 2015 в 15:16 59800
Снимка: NASA/Boeing

Стартирането на безпилотния X-37B космически апарат, наподобяващ малка совалка, на Военновъздушните сили на САЩ е насрочено за 20 май, когато ракетата носител "Атлас 5" ще бъде изстреляна от площадката SLC-42 на военната база в Кейп Канаверал за четвъртата си тайна мисия.

Естествено, това е секретна мисия и полезния товар и действията на X-37B по време на полета остават класифицирана информация. Но представители на военновъздушните сили дават все пак някаква информация за предстоящата мисия.

"Изследователската лаборатория на ВВС (AFRL), Центърът за ракетни и космически системи ВВС (Space and Missile Systems Center (SMC)) и Службата на бързо реагиране на ВВС на САЩ (Air Force Rapid Capabilities Office (AFRCO)) по време на четвъртата мисия ще изследват експерименталната система за задвижване на X-37B", - казва капитан Крис Хойлер (Chris Hoyler).

"AFRCO също така ще напълни борда на космическия апарат с материали на НАСА, за да проучи здравината на различните материали в космоса". - добавя Хойлер.

Военновъздушните сили на САЩ притежават два X-37B. И двата са построени от НАСА, в сътрудничество с Boeing. Те работят захранвани със слънчева енергия, дълги са 8.8 м и имат 2.9 м височина, с размах на крилата 4.6 м и товарно отделение с размерите на пикап. Стартирането на X-37B става вертикално на ракета-носител или хоризонтално от писта.

Един от двата кораба X-37B е участвал в първата и третата мисии, наречени като OTV-1 и OTV-3, съответно (OTV е съкратено Orbital Test Vehicle). Вторият космически кораб е участвал във втората мисия OTV-2. Представители на Военновъздушните сили на САЩ не уточняват кой от апаратите ще участва в предстоящата мисия.

OTV-1 стартира през април 2010 г. и се приземява през декември същата година, след като прекарва 225 дена в орбита. OTV-2 стартира през март 2011 г. и лети около Земята 469 дена, каца през юни 2012 година. OTV-3 стартира през декември 2012 г. и остава в орбита за рекордните 675 дни, приземявайки се през октомври 2014 година.

Представителите на Военновъздушните сили на САЩ не уточняват колко време ще бъде на орбита OTV-4.

Секретността на X-37B и полезния товар предизвикват предположения, че космическите апарати може да бъдат един вид космически оръжия. Но представителите на Военновъздушните сили на САЩ не веднъж отричат тези догадки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.