Скрита досега структура е намерена в древния град Петра с помощта на сателит и дрон

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2016 в 10:29 20968 0

Кредит Berthold Werner / Wikimedia Commons

Храмът Ел-Хазне в Петра.

Археолози откриха в древния град Петра голяма церемониална платформа с размери, два пъти размерите на олимпийски басейн, разказва National Geographic.

Статия на учените, описваща откритието, е публикувана в списание Bulletin of the American Schools of Oriental Research.

Петра е древен град, обитаван от праисторически времена, още от Х-ти век пр.н.е., разположен между Червено море и Мъртво море, на територията на днешна Йордания. Бивша столица на Набатейското царство, Петра е кръстопът между Арабия, Египет и Сирия, Финикия, през който минават тамян от Арабия, коприни от Китай и аромати от Индия. 


Петра се намира на кръстопътя на два важни търговски пътища - свързващ Червено море и Дамаск, и Персийския залив и Газа, близо до брега на Средиземно море. Източник: Wikimedia Commons

Пътищата на набатейците.  Източник: Wikimedia Commons

Изсечената в червеникавите скалите столица на набатейците е забележителна с архитектурата си, която съчетава елементи и от египетската, и от гръцката, и от римската култура. Петра е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Откритието на космическата археология

Археолозите Сара Паркак (Sarah Parcak) и Кристофър Тътъл (Christopher Tuttle) с помощта на сателитни снимки с висока резолюция на местността, въздушни фотографии, направени от дрон, а също и наземни изследвания, откриват и документират гигантски нова монументална платформа  само на 800 м от центъра на града. Цялият археологичен комплекс Петра обхваща около 264 кв. км, а центърът на града обхваща площ само от 6 кв. км.

"Човек може лесно да пропусне малки неравности, докато се разхожда по земята, но може да ги забележи при въздушни изображения", споделя  Кристофър Тътъл. 

Откритата структура е платформа с размери 56 метра на 49 метра. на нея има по-малка платформа, с размери 8,5 от 8,5 метра, която вероятно някога е била сграда. В източната страна на голямата платформа са открити следи от колони, разположени в края на стълби, водещи към нея.

Тази огромна платформа няма аналог с по-рано откритите в Петра сгради. Разкопките не са започнали все още, но е открита на повърхността керамика от средата на втори век преди новата ера и се предполага, че структурата е построена по време на царството на набатейците. Според археолозите това място може да се е използвало за церемонии.

Това е поредната находка на космическата археология, т.е. търсенето на селища на древни народи с помощта на сателитни снимки.

Сара Паркак е египтолог и доцент от катедрата по археология и използвайки този метод вече е намерила през 2011 г. в Египет 17 изгубени пирамиди, повече от 1000 гробници и 3100 древни селища с помощта на инфрачервени сателитни снимки. Тя и нейният екип са успели да открият по-рано невидими съоръжения, включително и улици с много къщи, гробници и пирамиди. След анализа на сателитните изображения екип от френски археолози провеждат разкопки на тези места и потвърждават, че изводите на Паркак.

Сара Паркак пред сателитната снимка на древноегипетския "загубен" град.

В началото на април Сара Паркак намери ново селище на викингите в южната част на остров Нюфаундленд.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !