Слънцето се оказа невероятно спокойна звезда (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 май 2020 в 08:17 4208 0

Сравнение на колебанията на светимостта на Слънцето с това на звездата KIC 7849521. Кредит: MPS / hormesdesign.de

Изследване на 369 звезди, които наподобяват Слънцето по отношение на периода на въртене, масата и яркостта, показват, че Слънцето изглежда „спокойна“ и всъщност доста скучна звезда.

Слънцето се наблюдава отблизо от 1610 г. - годината, в която за първи път е използван телескоп за астрономически наблюдения - и от този момент нататък се следи активността на Слънцето, представена от неговите слънчеви петна. Оттогава са изминали 410 години - нищожна част от възрастта на Слънцето, която е повече от 4,5 милиарда години. Дървесните пръстени и сондажните ледени ядки дават представа за последните 9000 години слънчева активност, но и това е само миг от живота на Слънцето.

Ето защо изследванията на други звезди могат да ни разкажат повече за историята на Слънцето и как се е държало в миналото. Затова Тимо Райнхолд (Timo Reinhold) от Института за изследване на Слънчевата система към "Макс Планк" и неговият екип проучват данни от космическия телескоп Kepler на НАСА и космическия телескоп Gaia на Европейската космическа агенция (ESA), като по-специално разглеждат периода на въртене на други звезди. Въртенето на звездите поддържа магнитното им поле, което от своя страна е движещата сила за активността на звездите.

Слънцето се върти около оста си средно за 24,5 дни, а изследваните звезди имат въртене между 20 и 30 дни. Както се оказва, в периода от 2009 г. до 2013 г. слънчевата радиация е варирала само 0,07%, тази на другите 369 звезди със същия период на въртене е била 0,35% или пет пъти по-силна.

По-долу са две анимации, в които може да се види изменението в яркостта на Слънцето и звездата KIC 7849521.

Странното е, че освен групата от 369 звезди е проучена още по-голяма група, от около 2500 звезди, на които периодът на въртене е неизвестен. Оказа се, че колебанието на тези звезди също е значително по-малко от това на 369-те звезди. Това може да означава, че има разлика между двете групи звезди.

Но също така може да се окаже, че нашето Слънцето в момента е в много тиха фаза през последните стотици или хиляди години и че ще стане много активно отново някъде в бъдещето. Да се ​​надяваме, че това няма да се случи скоро.

Справка:

T. Reinhold el al., "The Sun is less active than other solar-like stars," Science (2020). science.sciencemag.org/cgi/doi … 1126/science.aay3821

"What future awaits the Sun?" Science (2020). science.sciencemag.org/cgi/doi … 1126/science.abb9208

Източник: Study shows our sun is less active than similar stars, Max Planck Society.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !