06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Словения започна да отглежда „дракони“

Съществата се наричат протеи и са национален символ на Словения

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 юни 2016 в 10:24 102750
Снимка: http://www.bbc.com

Първите „дракони“ се излюпиха в словенската пещера Постойна. Съществата, наречени протеи, се появиха с помощта на видни биолози в модерен аквариум, до който посетителите могат да стигнат с подземен влак, съобщава ВВС.

Протеят (Proteus anguinus), известен също като „човешка рибка“ има дълго тяло, къси и набити крака, блед и напълно сляп е, с три пръста на ръцете и хриле, и наподобява представата ни за дракони. Те се срещат само в карстовите области в Динарските планини.

Още през 15-ти век съществото е накарало хората да вярват, че е драконово потомство. То, разбира се, не лети и не издиша огън, но пък наистина има голяма прилика с митичния образ.

Протеите могат да живеят без храна между 8 и 10 г. Те се възпроизвеждат веднъж на всеки 5-10 години и според учените, рибките могат да доживеят до 100 години. Макар и изучаван дълго време, този вид все още крие тайни, смятат словенските зоологи.

Яйцата са били държани в отделен корпус и са наблюдавани много внимателно. Първоначално ембрионите са били 64, но само 23 от тях са били напълно развити.

Досега в Постойна са се излюпили два „дракона“. Първият се е появил на 30-ти май, а вторият – в четвъртък вечер. Учените се надяват през следващите дни да се излюпят още 23 от тези земноводни.

Протеите са чудесно адаптирани към непрогледната тъма в пещерите на Балканите. За тях се грижат квалифицирани земноводни експерти, включително френски екип, изучавал живота на човешките рибки в подземна пещерна лаборатория от 1950 г. насам.

Този вид земноводни обаче е застрашен от изчезване заради климатичните промени и замърсяването на околната среда. Съхраняването на „драконите“ се е превърнало в национална кауза, тъй като видът е и един от официалните символи на красивата страна. Прези влизането на Словения в Еврозоната човешката рибка дори е била изобразена на банкнотата от 500 толара.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.