Снимка от космоса разбуни духовете защо Белгия свети повече от съседите си

НаукаOFFnews Последна промяна на 15 май 2017 в 10:01 15951 0

Снимката, заснета от Тома Песке, показва Варшава най-долу, Белгия горе вляво, вдясно - Северното сияние; Снимка: Thomas Pesquet/European Space Agency, via NASA

Увлечението на Белгия по екстравагантно осветление по магистралите й беше забелязано от целия свят благодарение на снимка на френския астронавт Тома Песке (Thomas Pesquet). Заснета от борда на Международната космическа станция, тя предизвика десетки хиляди коментара в социалните мрежи.

Плътната пътна мрежа в Белгия се радва на почти пълно покритие на осветлението, като светлините остават включени през цялата нощ. За целта се използват 2,2 милиона крушки - по 186 крушки на квадратна миля, изчислява New York Times.

Всичко започва с пост в Twitter заедно със снимката - "На преден план е Берлин, а на заден Белгия - ясно отличаваща се, както винаги", пише Песке.

В друга снимка, публикувана едновременно в Twitter, Facebook, Flickr и Instagram, Песке пък показва Лондон, Париж и Брюксел в един "триъгълник по европейски" за Деня на Европа. 

Снимки: Thomas Pesquet/European Space Agency, via NASA

В блога си Песке пише, че обича да хвърля поглед на Земята докато работи или прави упражнения. "Малко са фитнесите с подобна гледка", пише той. 

В блога си Песке описва с подробности живота си на борда на космическата станция, обяснявайки, освен всичко друго, че в космоса тортилите са по-добри от хляба, тъй като не оставят трохи, които да тормозят астронавтите в безтегловна среда.

Повечето социални медии реагират на снимките с удивление от красотата на Земята, гледана през нощта от около 400 км над нея.

Някои от потребителите обаче критикуват пропиляната енергия и замърсяването: "Можем да видим много ясно показността и пропиляното електричество! Ужасно за любителите на небето!", пише потребител на Facebook.

Друг коментира: "Надявам се, че извънземните не са прекалено привлечени от светлините.. Не можем да ги настаним всички наведнъж!". "Надявам се белгийците ще спрат да осветяват така пътищата си, ако не искат извънземните да дойдат и да кацнат тук. Но, сериозно, тези снимки са изобличаване на прахосничеството.", пише потребител.

Белгийски представители коментират за изданието, че усилията през последните години за намаляване на уличните светлини са възпрепятсвани от общественото недоволство.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !