06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

SpaceX планира да изпрати кораб до Марс още през 2018 г. (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 април 2016 в 10:52 55850
Red Dragon на Марс. Снимка: SpaceX

Вчера компанията SpaceX обяви вълнуващата новина: ще бъде изпратен космически кораб на Марс през 2018.

Естествено, става въпрос първоначално за безпилотна, автоматична експедиция. Корабът ще бъде изпратен на ракетата носител Falcon Heavy, която е по-голяма версия на Falcon 9. 

Ако всичко мине успешно, SpaceX ще бъде първата частна компания, чийто космически кораб ще кацне на повърхността на друга планета. Що се отнася до космическия кораб, който ще отиде до Марс, това ще бъде Red Dragon - модифицирана транспортна версия за доставка на товари до МКС. Red Dragon е оборудван с осем двигатели SuperDraco, които са достатъчно мощни, за да доставят капсула на Марс. Принципът на кацане напомня на технологията, която се използва за връщане на първата степен на SpaceX Falcon9 на Земята.

Такова кацане позволява да се достави достатъчно голям полезен товар на планетата. Досега най-тежките обекти, спускани на  Марс, бе марсохода Curiosity с тегло по-малко от 1 тон. 

Още през март 2014 бе съобщено, че концепцията на Red Dragon може да се използва от НАСА като по-евтин начин за осъществяване на мисията Mars Sample Return с доставка на проби от марсианска почва на Земята. По предварителни изчисления, Red Dragon ще може да направи меко кацане на повърхността на Марс с около 2 тона полезен товар. Това е повече от 2 пъти повече от сегашния рекорд, поставен от НАСА, която спусна Curiosity с тегло 899 кг на повърхността на Червената планета през август 2012 година. По-големият обем и маса на полезния товар ще позволи да се извърши прехвърляне на събраните проби на земната орбита (в първоначалния сценарий Mars Sample Return включва предаване на проби от марсианска орбита), което ще доведе до намаляване на потенциалните рискове и разходи на мисията. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.