05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

SpaceX успешно изстреля още 60 спътника Starlink, но пропусна плаващата платформа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 февруари 2020 в 18:02 41170
Снимка: SpaceX

SpaceX пусна на орбита партида от 60 спътника Starlink, като отбеляза петия старт на група от 60 малки космически апарати и третия само тази година. С този старт общото съзвездие на орбита стига до 300 спътника Starlink, което разширява водещата позиция на SpaceX като най-големия търговски спътников оператор в света.

Starlink е проект на SpaceX, насочен към доставяне на високоскоростен, евтин широколентов интернет. Разработването му започва през 2015 г., а тестовите прототипи на TINTIN успешно стартират на 22 февруари 2018 г.

Настоящата цел е да се стартират достатъчно сателити, за да се предоставят услуги на клиенти в САЩ и Канада по-късно тази година, последвано от евентуално пускане на услуги в световен мащаб в очакване на по-нататъшно разширяване на съзвездието.

SpaceX направи нещо малко по-различно с тази мисия Starlink, като ги разположи много по-рано след само едно запалване на втората степен на ракетата, в елиптична орбита, от която те ще използват собствените си дросели, за да се изкачат до целевата си орбита около Земята. Това е по-сложна маневра за изпълнение, но също така спестява време, гориво и пари на SpaceX.

Днешното изстрелване не само продължи мисията Starlink, но също така SpaceX включи някои решаващи стъпки в непрекъснатите усилия на компанията за разработване и подобряване на повторната употреба на системата си. Ракетата носител Falcon 9, използвана при днешното изстрелване три пъти през 2019 г., представлява най-бързото възстановяване на повторно използваната първа степен досега за SpaceX с едва 62 дни между последния му полет и днешния.

SpaceX също се опита да приземи първата степен на автономна плаваща платформа за пореден път, което щеше да бъде 50-тото му успешно кацане досега - но пропусна - кацането не се осъществи.

Видеоемисията от площадката за кацане на плаващата платформа, управлявана от SpaceX, показа изгорели газове, което предполага, че първата степен е паднала в океана, вместо да кацне на платформата по план. За последен път SpaceX пропусна кацане през юни, когато централното ядро ​​на Falcon Heavy не успя да кацне. Първата степен очевидно е имала меко кацане във водата и е непокътната и потенциално може да стане за възстановяване, според SpaceX.

Това изстрелване също продължи тенденцията, която SpaceX напоследък също се опитва да наложи - възстановяването на двете половини на обтекателя, защитна обвивка, която затваря полезния товар от спътници на борда на ракетата, докато летят през земната атмосфера на път към космоса. Компанията ще се опита да хване и двете страни на тази черупка, използвайки два кораба в Атлантическия океан с гигантски мрежи.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.