Стачка: От 1 януари БАН спира с безплатните изследвания за държавата

Николаос Цитиридис Последна промяна на 05 декември 2017 в 12:38 3276 0

От 1-ви януари 2018-та година БАН ще обяви стачни действия в знак на протест срещу държавния бюджет, отделен за наука, гласуван в парламента в края на ноември. Това става ясно от документ с плана за протестните действия на Академията, с който OFFNеws разполага.

От една седмица пред сградите на БАН в страната са спуснати траурни черни знамена в знак на протест. Освен това, учените посочват още 14 начина, в които ще се изразява тяхното недоволство. В документа са описани и целите на протеста, сред тях са:

- Увеличение на месечната стипендия на докторантите до размер на една и половина минимални работни заплати.

- Получаване на целево финансиране на Българската академия на науките за привеждане на основните заплати на учените, специалистите и научно-помощния персонал към равнищата, приети в други направления в системата на Министерство на образованието и науката.

Освен това БАН ще създаде и контактна група за срещи с правителството и ще изиска такава да има и с премиера Бойко Борисов в най-скоро време, разбра OFFNews. Групата ще служи за наблюдение на плана за реформи.

В предаването "12+3" на БНР професор Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН, заяви: "Заседавахме повече от три часа. Обсъдихме бюджетната субсидия и приехме мерки за протеста. Има три непосредствени конкретни цели. Те включват увеличаване на бюджетната субсидия с 38 млн. лева и увеличаване на стипендиите за докторанти до размер една и половина минимална работна заплата, както и целево финансиране, съгласно оценките на комисията към Министерството на образованието". 

Как БАН ще постигне своите цели

Освен конкретни искания, учените от Академията на науките са посочили и средства за постигане на своите цели. Първото е изпълнено, а именно - черните знамена.

От БАН планират да поставят информация на началната страница на сайтовете, в която са част от исканията им за повишаване на условията на труд.

При средна заплата за страната 1080 лв, а за София - 1420 лв, в БАН тя е 755 лв, като докторантите вземат само 450 лева месечно по данни за 2017 година.

Също така ще изпратят и отворено писмо до голяма част от европейските институции с информация относно "унизителното отношение от страна на Министерския съвет и Народното събрание на Република България към научната общност в страната".

Учените от БАН ще организират и на международна електронна петиция с текста на целите на протеста.

Една от най-важните точки е тази, в която от БАН казват, че от 1 януари 2018-та спират с безвъзмездното предоставяне на становища, експертизи, мнения и други подобни, "без за това да е сключен договор при ставка от 900 лв. на експерт на ден".

900-те лева на ден идват от дневната ставка предложена през 2017 г. от Министерство на образованието и науката за експерти-оценители на проектни предложения, кандидатстващи за финансиране към Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж.

Към всяка своя разработка учените ще пишат следното:

“Тази разработка е извършена въпреки отрицателното отношение към научните изследвания в България и свързаното с него недостатъчното финансиране на институцията, в която работят авторите. Авторите биха искали да отбележат приноса на българското правителство за унищожаването както на перспективата пред науката в България, така и бъдещето на цяло поколение български изследователи.”

"В случай на недостатъчни резултати от планираните протестни действия по точки 1-12 до 31 декември 2017 г., ОС да проведе извънредно заседание на 8 януари 2018 г. и да планира мирен протестен марш в централните части на София в седмицата 15-19 януари 2018 г., както и други протестни действия", пишат учените в манифеста си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !