30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Стартира "Сезам" - първият ускорител на частици в Близкия изток

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 май 2017 в 01:37 44200
Ускорителят на частици SESAME Снимка: SESAME

Недалеч от столицата на Йордания Аман се откри първия синхротрон в Близкия изток, който ще използват заедно учени от девет страни, които обикновено враждуват помежду си, включително иранци, израелци и палестинци.

Това е близкоизтоният "ЦЕРН", наречен център "Сезам" (SESAME - Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) и неговият синхротрон - мощен ускорител на елементарни частици, съобщава Nature Middle East.

"Сезам" е игра на думи с известната фраза "Сезам, отвори се" от арабската приказка за Али Баба и четирийсетте разбойника и "има за цел да даде сигнал за нова ера на сътрудничество в науката", пише BBC News.

SESAME е първият и единствен синхротрон в Близкия изток. Самата идея за неговото изграждане е отпреди 20 години, но се разбра, че не е лесно реализирането й. Страните Израел и Иран, както и Турция и Кипър не поддържаха дипломатически отношения една с друга. Иран дълго не можеше да извършва плащанията си, заради санкциите, наложени на банковата му система.

Проектът издържа въпреки неритмичното финансиране на строителството, колебливите ангажименти и дори убийства (един от иранските учени, участвали в проекта е бил убит от кола-бомба в Техеран). В един момент покривът на центъра се срути под тежестта на неочакван сняг.

Основното съоръжение на центъра е синхротрон, "трето поколение" ускорител на частици, който действа като мощен микроскоп. Той изстреля първия си лъч през януари миналата година. Синхротронът използва електромагнитна радиация, излъчвана от циркулиращите електронни лъчи, ското ще се проучват различни свойства на материята.

От решаващо значение за успеха на проекта бе 2012 г., когато Израел, Иран, Йордания и Египет се съгласиха да дадат своя принос по 5 милиона долара.

Това отключва допълнително финансиране от Италия, а също и от страна на ЕС, която финансира ЦЕРН, ЮНЕСКО също предоставя подкрепа.

Една от целите на проекта е да се спре "изтичането на мозъци", да даде възможност на младите учени да работят с местния синхротрон. Освен физици, SESAME ще бъде полезен и за лекари, биолози и археолози за развитието на технологии за ранна диагностика на рак или анализ на древни ръкописи.

На церемонията по откриването участваха членове на управляващата династия на Йордания, официални лица от Кипър, Египет, Иран, Израел, Пакистан и Турция, както и ръководители на ЦЕРН, ЮНЕСКО и МААЕ. Поради високата цена на електроенергията в Йордания в близко бъдеще се планира да изгради в близост до SESAME слънчева електроцентрала, която ще направи синхротрона първият в света, които ще работи на енергия от възобновяеми източници.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.