Стотици кайри умират от глад заради изменението на климата

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 май 2019 в 13:20 2378 0

Кредит Wikimedia Commons

Качулата тъпоклюна кайра.

Стотици "тежко измършавели" трупове на кайри са изхвърлени на брега на остров до Аляска и изследователите смятат, че още хиляди са загинали в морето, тъй като затоплящите се води предлагат все по-малко храна, съобщава NewScientist.

Между октомври 2016 г. и януари 2017 г. жителите на остров Сейнт Пол в Берингово море откриха измършавелите тела на повече от 350 морски птици, предимно качулати тъпоклюни кайри.

Анализирайки местоположението на птичите трупове и данните за вятъра, Тимъти Джоунс (Timothy Jones) от университета във Вашингтон в Сиатъл и неговите колеги изчислиха, че общо са загинали между 3000 и 9000 птици.

След като изследват някои от телата, не откриват никакви признаци на инфекция или опасни нива на токсини.

"Събраните екземпляри са силно изтощени, което предполага, че гладът е основната причина за смъртността", пише Джоунс.

Кайрите, които представляват 79% от намерените птичи трупове, се хранят с риба и морски безгръбначни, които на свой ред ядат фитопланктон.

Но промените в атмосферните условия, включително и продължаващата гореща вълна, масово нарушават морските екосистеми, пише авторът на изследването. Има по-малко морски лед през зимата, а по-високите температури са свързани с по-малко риба, ракообразни и други животински видове, които или умират или се придвижват на север към по-студени води.

Почти всички кайри, които са открити, са възрастни в процес на линеене, заради което не летят до 40 дни и имат нужда от повече енергия и съответно храна от нормалното.

Тази комбинация от фактори вероятно доведе до огромния брой смъртни случаи, отбелязва Джоунс.

Мъртви кайри, намерени на остров Сейнт Пол през октомври 2016 година. Кредит: Aleut Community of St Paul Island Ecosystem Conservation Office

Тези масови смъртни случаи се увеличават по честота и мащаби, а други две големи измирания в региона са пряко свързани с морската гореща вълна, започнала през 2013 г., съобщава Джоунс.

Смъртните случаи могат да засегнат дълготрайно популациите на кайрите. Не е ясно от кои колонии идват птиците, но драматичното намаляване на популациите в Аляския залив, Британска Колумбия и северната част на Калифорнийското течение показват, че тези смъртни случаи са свързани, заключава Джоунс.

Справка: PLoS One , DOI: 10.1371 / journal.pone.0216532

ИзточникHundreds of puffins are starving to death because of climate change, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !