Странни оранжеви крокодили ловуват прилепи в пещери в Габон

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2016 в 12:27 8265 0

Кредит Olivier Testa (www.abanda-expedition.org)

Открийте разликите

Крокодилите джуджета (Osteolaemus tetraspis) са необикновени животни, обитаващи пещерите Абанда в тропическите гори на Габон. За тези странни животни разказва Оливие Теста (Olivier Testa), член на експедицията, на страниците на New Scientist.

Резултатите от експедицията и изводите на изследователите са описани в статия в рецензираното списание African Journal of Ecology.

Пещерите са страшни места - особено тези, пълни с крокодили. "Аз пълзя през пещерата и изведнъж виждам две червени очи", разказва изследователят Оливие Теста. "Беше страшно!"

През 2010 г. тойс е включва в експедиция в пещерната система Абанда в Габон след слуховете, че се обитават от популация от крокодили джуджета .

Досега се знаеше, че крокодилите понякога се оттеглят под земята по време на суша, но това е първата популация, за която е документирано дългосрочното им обиваване в пещерите.

Специалистът по крокодилите в екипа, Матю Шърли (Matthew Shirley) от Фондация за опазване на редки видове (Rare Species Conservatory Foundation) скоро разбира защо са го направили - изобилие от готова храна, която сама пада във водата или е подредена, за да бъде взета от стените на пещерата.

Летящи закуски. Снимка: Olivier Testa (www.abanda-expedition.org)

Благодарение на редовната храна от прилепи и други пещерни същества, тези крокодили са в по-добро физическо състояние, отколкото техните горски събратя, особено по-младите.

Те са заели най-малко 5 км разконения в пещерите и е трудно да се разбере точно колко крокодили са се възползвали от този банкет. Но въз основа на проучването на екипа на 100 метра от системата на пещерата, Шърли смята, че има най-малко 50, а може би и много повече.

Оранжевото е новото черно

С навлизането си все по-дълбоко в пещерите, екипът направи неочаквано откритие - в по-дълбоките кътчета по-старите, обикновено тъмни на цвят мъжки са станали по-бледи, превръщайки се дори в ярко оранжеви. Дали те са загубили излишния им вече пигмент, подобно на други пещерни животни?

Шърли не мисли така. Пещерните крокодили трябва да поддържат контакт с външния свят по една проста причина. "Те не могат да се възпроизвеждат в пещерите", обяснява той. "Те се нуждаят от големи купчини от гниеща растителност, за да снесат яйцата си в тях".

Изследовател носи уловен крокодил. Снимка: Olivier Testa (www.abanda-expedition.org)

Така че, ако крокодилите прекарват целия сух сезон в пещерите, те излизат навън по време на дъждовния сезон - най-малко за да се размножават. Промяната на цвета не показва ранен етап на подземна адаптация, според Шърли, който има по-отвратително обяснение.

Водата, в която плуват тези крокодили по същество е алкална суспензия, образувана от изпражненията на прилепите. "Уреята в гуаното на прилепите прави водата много алкална", отбелязва херпетологът. "В крайна сметка, тя разяжда дълбоко  кожата и променя цвета й".

Странно, но подобна химическа обработка се прилага за крокодилската кожата, за да се превърне в колани и портфейли.

Крокодилите джуджета в Габон са по-малко застрашени от участта да се превърнат в колани, но са ловувани често за дивечово месо.

Крокодилите плуват в каша от прилепски изпражнения. Снимка: Olivier Testa (www.abanda-expedition.org)

Шърли смята, че популацията на крокодилите в пещерите Абанда е добре скрита в труднодостъпните пещери и ще избегне заплахата от ловците.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !