Странни жълти порести топки покриха френските плажове

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 юли 2017 в 00:58 11787 1

Кредит Sea-Mer Association

Стотици жълти топчета от неизвестен материал са изхвърлени по бреговете на Северна Франция през последната седмица, съобщава Live Science.

За загадъчното явление докладва Sea-Mer Association, неправителствена организация, която защитава бреговата ивица от замърсяване.

Тайнствените жълти буци изглеждат като гъби или неприятни парчета карамел. Тоновете на тях са изхвърлени на привлекателен за туристическите участък от крайбрежието на Франция.

Засега материалът е неизвестен, но основната хипотеза е, че това е парафин.

Мистериозните топки

Властите твърдят, че жълтите порести парчета не са опасни, поне доколкото им е известно, съобщава новинарският сайт The Local. Изпратени са проби в CEDRE (The Center for Documentation, Research and Experimentation on Accidental Water Pollution - Център за документация, изследване и експерименти за случайно замърсяване на водата), който трябва да даде резултати в рамките на една седмица, съобщава La Voix du Nord.

Въпреки това, Джонатан Еникар (Hénicart), президент на асоциацията Sea-Mer Association заяви пред местен френски телевизионен канал, че няма как да се знае със сигурност, че материалът е безопасен и затова не трябва да се докосва.

"Изглежда, че идват от някакъв петролен продукт", отбеляза Еникар пред канал BFMTV. "Това може да е полиуретанов продукт, използван обикновено в строителството. И мирише много леко на парафин".

Еникар обясни пред La Voix du Nord, че материалът е мазен на пипане, но напомня малко на жълти полиуретанови топки. Една от теориите е, че материалът идва от горещ грес в отработените газове на лодка. Смазката се е втвърдила, когато е срещнала студената морска вода, пояснява La Voix du Nord.

В имейл до Live Science Еникар обяснява, че материалът, изхвърлен на брега тази седмица не прилича на полиуретанова пяна, а по-скоро на парафин, който често се среща по бреговата ивица. Така например, през май жълти парафинови късове бяха изхвърлен на плажовете на Северен Йоркшир, съобщи BBC News.

Но този материал не се топи на слънцето като парафина.

Парафинът се състои от дълги вериги въглеводороди и се използва за изолация, смазване, защита от корозия, козметика и свещи. Парафинът често се транспортират в големи количества с танкери и тъй като е по-лек се издига на повърхността на водата и се изхвърля на брега, където се смесва с пясък и други замърсители, според доклад от 2014 година.

Бреговата линия на Ламанша, където са забелязани жълтите топки, е място с тежък трафик на корабоплаването. В резултат на това наличието на странни неща по плажа не е рядкост.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

21.07 2017 в 12:29

ПолиУУУУУретан.