04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Супербурите предизвикват сеизмични вълни, които стигат противоположния край на Земята

"Метеорологичните бомби" като нов начин за проучване на вътрешността на планетата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 август 2016 в 15:10 69700

Земетресенията не са единственото, в което се всушват сеизмолозите.

През последните десет години, те са усъвършенствали способността си да откриват сеизмичните вълни, генерирани от силни бури, включително ехото на урагана Катрина и супербурята Санди, разказва Тhe Сonversation.

Земята под краката ни си "тананика" през цялото време. Обикновено тези вибрации са твърде слаби и с ниска честота, за да може да ги чуем с ушите си. Но могат да бъдат открити чрез сеизмометрите, инструментите, предназначени за изследване на по-мощните вибрации, които се излъчват от земетресенията.

Сега изследователите използват група сеизмометри в Япония, за да покажат, че някои трусове имат изненадващ произход  - силните бури, "метеорологичните бомби" от другата страна на планетата край бреговете на Гренландия.

Изследването е публикувано в списание Science.

Не, това изследване не твърди, че атлантическите бури предизвикват земетресения в Япония. Японските учени регистрират усилване на обичайния шумов фон. А тези вибрации могат да ни помогнат за проучването на структурата на планетата.

Необичайните трусове

Фоновият шум, който се регистрира от японските сеизмолози, може да идва от различни източници, включително и океански вълни, които като цяло предизвикват слаби земетресения дълбоко в земята, а планетата "скърца" деформирайки се от приливите и отливите.

Когато изследователите Киваму Нишида (Kiwamu Nishida) и Риота Такаги (Ryota Takagi) анализират земните вибрации 9-11 декември 2014 г., записани в масива от 202 сондажни сеизмометри в област Чугоку в Япония, разбират, че са уловили някакави необичайни сигнали. Като установили посоката и разстоянието, които са изминали вибрациите, учените проследили техния източник и разбират, че идват от буреносните вълни разклащащи плиткото, наклонено морско дъно на югоизточното крайбрежие на Гренландия. Тези вълни са особено силни, защото местното атмосферно налягане е толкова ниско, че създава т. нар. "метеорологични бомби".

Тази "перфектна буря", предизвиква резонанс между повърхността на морето и морското дъно, прехвърляйки енергията във вид на съответните вибрации в здравите скали, който може да се открие толкова далеч, чак в Япония. Нишида и Такаги не твърдят, че са открили земетресения, причинени от бурята. Това е само нормален фонов шум.

Защо да не е земетресение?

Вибрациите, причинени от бурята в Гренландия, не са от земетресения. Повечето природни земетресения се случват в близост до границите между тектоничните плочи, на които реагира външният твърд слой на Земята. Плочите се преместват една спрямо друга при скорост от няколко сантиметра на година, но повърхността на разлома, където една плоча се търка с друга, не е гладка. В един момент се натрупва достатъчно напрежение, за да преодолее съпротивата на зацепването. Тогава се случва почти мигновено сътресение - много по-мощно, отколкото "вибрациите", причинени от бурите, които са намерили японските изследователи. 

Срещайки по пътя си скални слоеве с различни свойства, сеизмичните вълни се отразяват или пречупват, точно както лъч светлина се отразява от огледална повърхност или пречупва, преминавайки от въздуха във водата. Всякакви промени в еластичните характеристики и плътността на материала по пътя на разпространение на сеизмичните вълни ги карат да се пречупват, а при резки промени във свойствата на средата, енергията на вълните се отразява.

Микротрусовете в Япония не може да се смятат за земетресение, но този вид трептения може да се използва по подобен начин, както се използват земетресенията за изучаване на вътрешната структура на планетата. Например, скоростта, с която преминават вълните може да покаже колко са плътни слоевете в недрата на Земята. Знаейки това, изолираните сигнали от бурите могат да бъдат особено полезни, защото мястото, където има "метеорологична бомба", почти никога не преживява по същото време земетресение.

Това може да даде на геолозите нов инструмент за изучаване на дълбоките структури на Земята.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.