Световни учени в областта на компютърните методи и технологиите във физиката на високите енергии и ядрената физика заседават в София

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юли 2018 в 17:27 5510 0

За първи път България е домакин на международна конференция по компютърни методи и технологии във физиката на високите енергии и ядрената физика (9-13 юли). Голямото научно събитие събира световни експерти в сферата на изчислителната техника и обработката на големи обеми от данни. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откриха форума.

Председателят на БАН посочи, че в Българската академия на науките са сред най-активните изследователски центрове в тази интердисциплинарна област – Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика, Институт по информационни и комуникационни технологии и Институт по математика и информатика. Тези институти са и ключови участници в световнозначими проекти – CМS в ЦЕРН и DRIBs в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Той говори и за българския суперкомпютър, който е водещ в сферата на високопроизводителните изчисления.

При откриването на конференцията акад. Ревалски обяви, че предстои да бъде изграден нов център за върхови постижения в областта на информатиката, комуникациите и технологиите, който ще се координира от Института за информационни и комуникационни технологии на БАН.

България се присъединява към инициативата за високопроизводителните изчисления на българския еврокомисар Мария Габриел, каза акад. Юлиан Ревалски и изрази очакванията си, че в близко бъдеще българските учени ще бъдат все по-желан партньор в тази област.

Научното събитие обединява световни експерти – 575 водещи учени, млади специалисти и студенти от цял свят участват в конференцията, която започва от 9 юли 2018 г., в Националния дворец на културата и ще продължи до 13 юли.

XXIII международна конференция „Компютърни методи и технологии във физиката на високите енергии и ядрената физика“ (Conference on Computing in High Energy and Nuclear Physics) е водеща в областта на изчисленията във физиката на високите енергии (ФВЕ). Областта на ФВЕ е допринесла за редица големи открития, сред които бозонът на Хигс – масивната скаларна елементарна частица, последната предсказана в рамките на Стандартния модел. Нейното съществуване е потвърдено през 2012 г. от експерименталната програма на големия адронен ускорител (LHC) в ЦЕРН. Наблюденията на подобни изключително редки феномени са затруднени от други добре изучени фонови процеси. За да се направят научни открития, се обработва голям обем от информация, като до 2017 г. са набрани около 1 екзабайт (1024 PB) данни. Очаква се те да се увеличат 100 пъти в периода 2018 – 2028 г.

Целта на международната конференция по компютърни технологии в областта на физиката на високите енергии и ядрената физика е да направи обстоен преглед на областта. Сред основните акценти са пленарни доклади по квантови компютри, машинно самообучениe, изчислителни машини в невробиологиятa, блокчейн технологии, облачни технологии и работа и анализ на големи обеми от данни.

Конференцията се провежда за първи път в Югоизточна Европа след Сан Франциско (2016 г.), Окинава (2015 г.), Амстердам (2013 г.) и Ню Йорк (2012 г.), като домакинството се избира на ротационен принцип.

Повече информация може да намерите на www.chep2018.org

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !