Свирепа риба изскача на сушата, за да лови раци

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 септември 2020 в 10:07 5840 0

Кредит Creative Commons ASA - 2.0 Generic

Balistoides viridescens

Земни видове като птици и мечки са се адаптирали да ловят риба във водата с помощта на здрави лапи или клюнове с особена форма, но се оказва, че обратното се случва с риби, които изскачат от водата, за да хванат плячката си.

Ново изследване, публикувано в списание Fish Biology, описва в детайли ловните техники на рибите от вида Balistoides viridescens, които се хвърлят на сушата, за да ловят раци.  

Balistoides viridescens са изключително бързи риби и свирепи хищници. Достигат до 75 см на дължина и са известни с агресивното си поведение към водолазите, които често биват хапани от рибите, които защитават гнездата си. Но особената им ловна стратегия е открита едва когато Матю Титбол (Matthew Tietbohl), експерт по кораловите рифове от Университета за наука и технологии Крал Абдула в Саудитска Арабия, посещава остров в Червено море, за да търси по плажа следи от морски костенурки. 

"Видяхме как Balistoides viridescens се хвърля извън плитчините", обяснява Титбол. Това поведение може да е опасно за рибите, които не могат да дишат на сушата. Но Balistoides viridescens поема риска, защото преследва раци, които често се срещат на границата между водата и сушата, където се хранят с водорасли, прикрепени към камъните. 

Схема на необичайната ловна стратегия на Balistoides viridescens. Кредит: Tietbohl et al 2020, Fish Biology

Титбол обяснява, че рибата лежи и чака подобно на дебнещ крокодил, преди да се хвърли извън водата, за да улови рака и да го завлече обратно в морето. Това поставя редица въпроси за зрението на рибите, които така точно успяват да изчислят движенията си под водата, където светлината се пречупва по-различно. 

Рибите от семейство Balistoides успяват да се хранят и с морски таралежи, като ги обръщат наобратно, за да достигнат до корема им, така че особеното мислене при лов не е необичайно за тях. Въпреки това соленоводна риба, която се хвърля на сушата, е необичайно явление, защото повечето риби, които изскачат навън, живеят в сладки води.

Титбол и екипът му искат да проучат дали тази особена ловна стратегия се използва и от други близки видове, или дали изобщо се практикува често в рамките на самия вид Balistoides viridescens. Учените откриват и други риби, "патрулиращи" в плитчините, но само една е тази, изскочила навън.

Източник: IFLScience - Epically Named "Titan Triggerfish" Hunts Crabs By Launching Itself On Land

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !