24 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Таблицата на елементите на Менделеев не бе първата, но бе най-добрата

| На този ден 06 март 56000

На 6 март 2019 г. се навършват 150 години от формулирането на Периодичната таблица на химическите елементи. ООН обяви 2019 година за Международна година на Периодичната таблица на химичните елементи (Year of the Periodic Table of Chemical Elements - IYPT 2019)

Менделеев не е първият, който предлага подобна таблица.

През 1864 г. немският учен Юлий Лотар Майер публикува таблицата си, съдържаща 28 елемента, подредени в шест колони, според техните валенции.

Опит за свързване на свойствата на елементите с атомното им тегло е предложен през 1866 г. от английския химик Джон Александър Нюландс, който също проектира идеите си и под формата на таблица. Дмитрий Менделеев е бил добре запознат с тези таблици, но неговата работа е различна.

Преди него са правили опити само за класификация на химичните елементи, а .Менделеев открива периодичност в свойствата на елементите и това, което съставя, не е просто таблица, а система, която показва закономерности и има предсказваща сила. Благодарение на периодичния закон на Менделеев може да се определи не само мястото на познатите елементи в нея, но и на неоткритите до този момент елементи като се предскажат и свойствата им.

В Периодичната система на Менделеев елементите са организирани по атомно тегло, но мястото на всеки химичен елемент в нея се определя и от свойствата му. Затова Менделеев успява да коригира стойностите на атомните маси на 9 елемента и предсказва съществуването като изчислява атомните маси и описва свойствата на общо 11 неоткрити до тогава елемента.

Менделеев. Ръкописът на "'Опит за система на елементите въз основа на тяхното атомно тегло и химическа прилика", първата версия на периодичния закон. 17 февруари (01 март) 1869. Източник: wikipedia

Въпреки легендата, че таблицата му се е присънила, големите открития все пак не стават без усилия, а по-скоро са резултат на упорита работа. Въз основа на огромното количество фактическата информация, която е събрал за специфичните тегла и състав на силициевите съединения, Менделеев стига до по-широки обобщения, до концепцията за мястото на един елемент в периодичната система като комбинация от неговите свойства в сравнение със свойствата на други елементи, количествените съотношения на масата му и качествените характеристики на веществото.

Благодарение на откритите от Менделеев закономерности, той коригира атомните маси на 9 елемента (берилий, индий, уран, и т.н.). В статия от 29 ноември 1870 г. прогнозира съществуването, изчислява атомните маси и описва свойствата (цвят, точка на топене и др.) на три неоткрити дотогава елементи - "екаалуминий" (открит през 1875 г. и наречен галий), "екабор" (открит през 1879 г. и наречен скандий) и "екасилиций" (открит през 1885 г. и наречен германий). След това, той прогнозира съществуването на още осем елемента, в това число "двителур" - полоний (открит през 1898 г.), "екайод" - астат (открит през 1942-1943 г.), "екаманган" - технеций (открит през 1937 г.), "двиманган"- рений (открит през 1925 г.), "екацезий" - франций (открит през 1939 г.)

По-късно, през 1900 г. Менделеев и Уилям Рамзи стигат до заключението, че е необходимо да се включи в периодичната система на елементите нова група - нулевата група на благородните газове.

Стенна мозайка на Периодичната таблица в музея в Санкт Петербург през 1932 г.

Днес вече таблицата на Менделеев се разшири значително и съвременните учените се питат докъде ще стигне и дали не се нуждае от редизайн.

Все пак, Периодичната система, завършена преди 150 години, макар и несънувана, а плод на многогодишен труд, е една гигантска крачка в стремежа на човека на вникне в закономерностите на природата и да открие още една хармония в градивните елементи на Вселената.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.