Тасманийският дявол "емигрира" от Тасмания

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 октомври 2020 в 00:44 5768 0

Кредит pixabay

Един от най-известните месоядни торбести бозайници, тасманийският дявол, се завръща на австралийския континент за пръв път от 3 000 години. 

Двойката актьори Крис Хемсуорт и Елса Патаки се присъединяват към група за опазване на животните, които пускат 11 от животните на свобода в природен резерват в Нов Южен Уелс. 

Тасманийският дявол е животно с размера на малко куче и добива особена популярност с образа на подивелия Таз от анимационната поредица Весели Мелодии и е вписан в списъка на застрашените видове на ООН през 2008 г. 

"За пръв път от 3 000 години, тасманийският дявол броди свободно в горите на континента и като върховен хищник, това е критично важно", обяснява Тим Фокнър (Tim Faulkner), председател на групата за опазване на животните Aussie Ark.

Aussie Ark, които работят по международни програми за опазване на животните, отглеждат малките дяволчета и планират да пуснат на свобода още 20 през 2021 г. и други 20 през 2022 г. Фокнър обяснява, че това е "монументален" момент за възстановяването на екосистемата на Австралия.

"Това е първото от много пускания на свобода. Отглеждаме около 400 животни и сме в този етап, в който сме способни да върнем някои в дивата природа", допълва той.

Тасманийските дяволи изчезват от континента, тъй като са плячка на кучетата динго и са изолирани на остров Тасмания. Но броят на популациите там също намалява след 1990-те години заради развитие на лицеви тумори. 

Австралия е страната с най-лоши темпове на изчезване на бозайници в света и повторното им въвеждане на континента ще помогне да се възвърне баланса на екологията, който е нарушен от въвеждането на инвазивни хищници, пояснява Фокнър. 

Източник: Reuters - Tasmanian Devils set paw on mainland Australia after 3,000 years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !