30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Тази необикновена оптична илюзия изчезва пред очите ни (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 април 2018 в 13:44 88721

Тази необикновена оптична илюзия е хит в интернет тази седмица, но няма нищо общо с онази рокля. Този път наблюдавайки я, губим способността си да възприемаме цветовете, съобщава ScienceAlert.

Илюзията, която бе публикувана в Reddit вчера, 10 април, вече бе разгледана повече от 48 000 пъти.

Вгледайте се в черната точка в центъра на това изображение за 10-20 секунди и ще забележите, че цветовете започват да изчезват постоянно, пиксел по пиксел.

(Reddit / NightBreeze13)

Какво всъщност се случва тук ?

Това явление има име и обяснение. Нарича се "Ефект на Трокслер" (известен още като "Изчезване на Трокслер") - кръстен на Игназ Пол Витал Трокслер (Ignaz Paul Vital Troxler), швейцарски лекар и философ от 19 век.

През 1804 г. Трокслер открива, че когато фокусира очите си върху една точка, други елементи в зрителното му поле започват да изчезват или избледняват.

Тук важна роля играят сакадите - малки неволеви движения, които човешкото око прави, дори когато се фокусира. Тези бързи движения на очите позволяват на ретината, с всичките й чувствителни към светлина клетки, да сканира нашето зрително поле с най-висока разделителна способност.

Но тук е уловката - ако фокусирате ретината си върху една малка точка във вашето зрително поле (като черната точка), светлочувствителните клетки на ретината ще свикнат с непроменливата сцена и те постепенно ще станат нечувствителни към зрителни стимули.

Зрителните стимули започват да избледняват и да приемат цвета на фона. В невронауката тази концепция е известна като "запълване" (filling-in).

Именно това "запълване" е точно причината, поради която не забелязваме носа си, въпреки че седи в самия център на полезрението ни постоянно.

Ето още няколко илюзии, вдъхновени от Трокслър:


+ 2
- 0
Опитах няколко пъти, но ефектът се получаваше само частично. Някои петна (тези от синята гама) изчезват, но други (жълти и червени) остават, макар и размити. Вероятно има връзка с факта, че чувствителността на ретината е различна за различните области на спектъра. Друг фактор може би е поляризираната светлина от монитора. Ако картинката се отпечата и се гледа на обикновена светлина, вероятно ще се получи по-добре, но вече ме мързи да продължавам с експериментите.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.