Тези странни гъби принадлежат към съвсем нов клон на дървото на живота

Доказано е, че около 600 на пръв поглед различни гъбички, които никога не са намерили място в родословното дърво на гъбите, имат общ предшественик.

Ваня Милева Последна промяна на 29 ноември 2022 в 08:32 4125 0

Glutinoglossum glutinosum, наричани черен земен език, е една от 600-те „странни“ гъби, за които е установено, че споделят общ прародител, датиращ отпреди 300 милиона години. Кредит: Alan Rockefeller/CC-BY-SA-4.0

Някои от най-странните гъби на Земята, включително видове лишеи, микоризи и симбионти на насекоми, никога не са се вписвали в сегашното ни дърво на живота.

Но нов генетичен анализ откри, че въпреки екстремните разлики между тези странни гъби, всъщност всички те принадлежат  към един изцяло нов клон, който се е разделил с другите гъби преди повече от 300 милиона години.

"Харесва ми да мисля за тях като за птицечовката и ехидната в света на гъбите", разказва микологът от Университета на Алберта Тоби Сприбил (Toby Spribille), заради особените черти на гъбите.

Някои от тях живеят с водорасли или цианобактерии, образувайки съставния организъм, който всички познаваме като лишей. Тези гъби разчитат на своя симбиотичен партньор, за да получават въглехидрати от фотосинтезата, а гъбите от своя страна осигуряват на водораслите или цианобактериите влага и хранителни вещества от околната среда.

Лишей Candelina submexicana. Кредит: alexiz/iNaturalist/CC BY 4.0

Други, като например представители на клас странни гъби от рода Geoglossaceae (земни езици), живеят самостоятелно, контактувайки въздуха направо от земята с тъмните си вдлъбнати плодни глави.

Докато видове като Symbiotaphrina buchneri също живеят във взаимоизгодни (симбиотични) отношения, в този случай с бръмбара бисквитка (Stegobium paniceum) - осигуряват на насекомото витамини от група В в замяна на дом в бръмбара през всички етапи от жизнения му цикъл.

Бръмбарът Stegobium paniceum живее в симбиоза с дрожди (Symbiotaphrina buchneri) , които произвеждат витамини от група В, стероли и антитоксини срещу определени токсични вещества за своя гостоприемник. Тези дрожди, отложени върху яйцата по време на преминаването им през яйцепровода, се консумират от ларвите по време на излюпването. По този начин им позволява да оцелеят върху много храни и други субстрати с ниска хранителна стойност. Кредит: Kamran Iftikhar/CC BY-SA 3.0

"Наистина е очарователно, че въпреки че тези гъби изглеждат толкова различни, те имат много общо на ниво геноми", обяснява Спирибил. "Никой не е очаквал това."

Биологът от Университета на Алберта Дейвид Диас-Ескандон (David Díaz-Escandón) и колегите му секвенират и анализират геномите на 30 различни вида гъби от девет различни страни по света.

Резултатите сочат, че 600 вида гъби, които преди това са били поставяни в седем различни класа, би трябвало да принадлежат заедно към един и същ еволюционен клон, наречен Lichinomycetes. Тъй като класът Lichinomycetes е най-старото име в групата, изследователите решават да го използват като нова категория.

Лишеи Chaenotheca chrysocephala. Кредит: Díaz-Escandón et al., Current Biology, 2022

А има и ендофити - като Xylona heveae - които водят живота си изцяло в зависимост от растенията.

"Те са били класифицирани, но са били класифицирани в толкова различни части на гъбичния глон на дървото на живота, че хората никога не са подозирали, че са свързани помежду си", разказва Диас-Ескандон.

Това таксономично ниво на класа е еквивалентно на разликата между нас и жабите и този нов клас се е разделил с класа гъби Eurotiomycetes - група, която включва произвеждащия антибиотици Penicillium rubens - преди 300 милиона години.

Разнообразие в начина на живот на Lichinomycetes: (A) Stegobium paniceum бръмбар - гостоприемник на Symbiotaphrina buchneri (снимка Николай Владимиров). (B) Candelina submexicana, лишей от скали в Мексико. (C) Sarea resinae, гъба върху иглолистна смола в бореалните гори (тайга). (D) Geoglossum glabrum, земен език от сфагнови блата (снимка от Йозеф Павлик). (E) Chaenotheca chrysocephala, „лишайник“ от древни гори. (F) Pycnora praestabilis, лишей върху дърво в Алпите. (G) Vezdaea aestivalis, лишей върху растителен детрит в Скалистите планини. (H) Piccolia ochrophora, лишей върху кората на топола в Британска Колумбия, Канада. (I) Lichina confinis, лишей на крайбрежни скали в западна Шотландия. Кредит: David Díaz-Escandón  et al

Една от основните характеристики, които Lichinomycetes споделят, е техният наистина малък геном. Това може да обясни защо голяма част от тях разчитат на симбиотични взаимоотношения с други видове, за да оцелеят, предполагат изследователите.

"Малките им геноми означават, че този клас гъби са загубили голяма част от способността си да интегрират някои сложни въглехидрати", отбелязва Спирибил. "Когато се върнем назад, за да разгледаме всяка от тези гъби, изведнъж виждаме, че всички те са в някакъв вид симбиоза."

Справка: Genome-level analyses resolve an ancient lineage of symbiotic ascomycetes
David Díaz-Escandón, Gulnara Tagirdzhanova, Dan Vanderpool, Robert Lücking, Philipp Resl, Toby Spribille et al
Current Biology Published:November 23, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.11.014 

Източник: These Mysterious Fungi Belong to an Entirely New Branch on The Tree of Life, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !