Тя е на 68 и отново чака рожба (видео)

Най-старата дива птица в света снесе яйце

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 декември 2018 в 09:15 7516 0

Албатросът Уисдъм

Най-старата дива птица в света, албатрос на име Уиздъм (Мъдрост), отново се върна в местата за гнездене и снесе яйце. Тя навърши 68 години, но не изглежда на повече от 6 години, съобщава Gizmodo.

Прочутата самка е не само най-старият представител на своя вид лайзенски албатрос (Phoebastria immutabilis), но е и най-старият екземпляр опръстенена птица, според Американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животни (United States Fish and Wildlife Service - USFWS).

Лайзенските албатроси са морски птици, населяващи в Северния Тихи океан, които се размножават в северозападните Хавайски острови и гнездят на огромни гнездови колонии. Албатросите остават на сушата само в периода на снасяне на яйца и докато отглеждат излюпените пиленца. Снасят само едно яйце, което се мъти от двамата родители в продължение на 65 дена и след още половин година се грижат за рожбата си.

Средната продължителност на този вид албатрос е около 40 години. Птиците от този вид започват да се размножават на 5-10 години. 

Пръстенът си Уиздъм получава през 1956 година на остров Мидуей, когато е била само на 5 години.

Сега Уиздъм наближава 70 години. И миналата година успешно отгледа пиленце и се върна тази година, за да отгледа друго.

Уиздъм през 2017 г. с нейното малко. Снимка: USFWS

Историята на Уиздъм започва през 1956 г., когато биологът Чандлър Робинс (Chandler Robbins) я опръстенява близо до казарма на американския военноморски флот. Вече е била възрастна, което означаваше, че е била поне на 6 години по това време. Учените опръстеняват птиците, за да ги проследят и наблюдават популацията им. Уиздъм е една от 8 400-те албатроса, опръстенени през същата година и една от стотиците хиляди лайзенски албатроси, гнездящи на остров Мидуей, според американски пост на Fish and Wildlife в Tumblr.

Робинс отново забеляза Уиздъм 46 години по-късно, докато преглежда местата за гнездене, и успява да разчете номера на пръстена ѝ.

Мидуей се състои от два острова, върху които гнездят 3 милиона морски птици, включително 1,2 милиона албатроса. Те търсят партньор, след като станат на около 5 години. 

Снасят само едно яйце, което се мъти от двамата родители в продължение на 65 дена и след още половин година се грижат за рожбата си.

Уиздъм с новото си яйце. Снимка: USFWS

Уиздъм се появи в старото си гнездо на 29 ноември и наскоро снесе яйце. Тя и партньорът ѝ, Акеакамаи (хавайска дума, която означава "любов към мъдростта, учен"), си отгледаха пиленце миналата година. 

Уиздъм се запознава със своя постоянен партньор през 2006 г., когато е на 56 години. Сега Уиздъм и Акеакамаи се грижат за пиленцето си на смени, докато единият от тях се отправят в морето на риболов. Периодът на гнездене на семейството ще продължи до юни - юли, след което всички заедно ще отлетят в открито море.

През годините Уиздъм е пропътувала около 5 милиона километра и от 2006 година Уиздъм е отгледала поне 10 пилета.

Уиздъм продължава да бъде символ на устойчивостта на животните и изглежда много добре за нейната възраст. Пожелаваме на Уиздъм късмет с новороденото и се надяваме да я видим отново през следващата година за 69-тия ѝ рожден ден!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !