Топ 5 на най-лудите, но възможни мисии на НАСА

НАСА иска да превърне астероид в космически кораб

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 12:21 3893 0

Робот ще превърне астероид в космически кораб.

НАСА избра 13 иновативни проекта, всеки от които ще бъде финансиран с $ 100 000. Ако идеята зад проекта се окаже осъществима, участниците, избрани за втората фаза на конкурса NIAC (NASA's Innovative Advanced Concepts), ще получат по половин милион долара.

Сред подкрепените проекти са свръхтънък, почти двумерен космически апарат и трансформиране на астероид в космически кораб, съобщава сайтът на агенцията.

Пълните подробности за проектите ще бъдат представени на симпозиум през август, но някои от най-интересните са описани в New Scientist.

Кораб-мембрана

Кораб-мембрана или Brane Craft представлява плосък квадрат със страна един метър и тегло само 35 грама, но способен да се движи в космоса.

Ще се задвижва от вместени в пространство от 10 микрона между два изолационни листове със соларни клетки от едната страна, които ще осигуряват енергията. Електромагнитни полета ще изхвърлят частици от другата страна и те ще тласкат апарата напред.

Невероятно, но тази идея от Зигфрид Янсон, е третият супертънък апарат, който програмата NIAC финансира.

Една от целите на кораба-мембрана занаята е да чисти от космически отпадъци пространството на ниска околоземна орбита като се плъзга и обира материала по пътя си.

Астероид - космически кораб

Идеята на Джейсън Дън е следната: роботизирана сонда ще кацне на астероид и ще започне да преобразува материал от самия астероид - лед и скали - в груби аналози на части на космически кораб, включително система за задвижване, която ще се контролира посоката на движение на астероида чрез изстрелване на материал в космоса.

Задвижен така, астероидът може ще изпълнява космически мисии, управляван от Земята.

Механичен апарат на Венера

На повърхността на Венера е твърде горещо за електроника - топлината, налягането и химията на планетата не позволяват на съвременната апаратура да оцелее много повече от 2 часа. Ключът е да се справим изцяло без електронни части, според концепция, предложена от Джонатан Саудер от лабораторията Jet Propulsion в Калифорния.

Един напълно механичен автомат от закален метал, според Саудер би оцелял и изследвал Венера и други планети с екстремни условия в Слънчевата система.

Най-сложната част от проекта е изпращането на съобщения обратно вкъщи.

Решението, което предлага инженерът, е да се записват данните на фонограф и след това да се изпращат с балон до космически кораб над него.

Енергиен лъч за изследване състава на комети и астероиди

Гари Хюз от Калифорнийския технологичен университет предлага, за да се изучава съставът на комети и астероиди с "бластер" - енергиен лъч.

Лъчът ще изпари или сублимира ледения материал на повърхността. Спектралният анализ на изпаряващите се молекули ще позволи на космически кораб наблизо да определи химическия състав на облака от отломки.

Ракета, задвижвана от ядрен синтез

За да се пътува по-бързо из Слънчевата система, Стефани Томас от Принстън предлага ракетен двигател (Direct Fusion Drive), задвижван от ядрен синтез.

Космическият кораб ще използва енергията от сливането на деутерий и хелий-3. Екипът предлага такъв апарат да се изпрати до Плутон. За него ще е нужно около половината от времето, което бе необходимо на New Horizons да достигне планетата джудже.

Друга интересна идея е да се използват генно модифицирани организми, които да помогнат за тераформирането на Марс и бъдещата му колонизация.

Повечето от предложенията, според експертите, изглеждат твърде фантастично днес, но това не означава, че не могат да бъдат изпълнени в бъдеще.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !