26 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Трансплантация на глава или трансплантация на тяло?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 февруари 2015 в 21:02 201370
Снимка: Rebecca Handler

Италианският неврохирург Серджо Канаверо (Sergio Canavero) обяви своите намерения да проведе първата трансплантация на човешка глава през 2017 г., според New Scientist. Проектът е представен по време на конференцията на Американската академия на хирурзите по ортопедия и неврология (American Academy of Neurological and Orthopaedic Surgeons - AANOS), която се провежда в Мериленд.

Операциите по присаждане на глава са предназначени предимно за пациенти с диагноза рак, парализирани, както и за страдащи от заболявания като това на Стивън Хокинг - амиотрофичната латерална склероза. Методът на Канаверо се основава на съществуващите постижения в областта на науката.

Трансплантацията на глава върху тялото на друга маймуна е осъществена още през 70-те години на миналия век. Маймуната е живяла с новата глава в продължение на девет дни, но имунната й система отхвърлила чуждото тяло.

Италианският хирург планира да проведе операцията в Лондон. Донор на новото тяло ще бъде човек в състояние на мозъчна смърт. След охлаждане на телата на реципиента и на донора, двете глави ще бъдат отделени с много остър нож от гръбнака по едно и също време. Краищата на гръбначния мозък ще бъдат залепени с полиетилен гликол, а пациентът ще остане в кома за около четири седмици, за да не се движат кръвоносните съдове и мускулите, докато главата се адаптира към новото тяло. Очаква се, че след излизане от комата, човекът да може да се движи, да чувства лицето си и дори да говори със "стария" си глас.

Операцията на Канаверо обаче засяга сериозни проблеми в областта на медицинската етика, а някои от въпросите са зададени в свързана статия (6 things you're dying to ask about head transplants) отново в New Scientist.

Независимо от това, хирургът се надява, че в близко бъдеще технологията на клониране ще позволи на застаряващите жители на планетата да си "отглеждат" нови здрави тела от собствената си ДНК.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.