Туберкулозата вече е водещата причина за смърт сред инфекциозните заболявания

"Жълтата гостенка" е задминала СПИН и вече оглавява черната класация

Никола Кереков Последна промяна на 29 октомври 2015 в 16:31 3461 0

Кредит Medicines Sans Frontiers

През годините сме постигнали големи успехи при борбата с туберкулозата, но предстои още доста работа да бъде свършена. Въпреки че нивата на инфектиране спадат, туберкулозата в момента се подрежда заедно с ХИВ като водеща причина за смърт от инфекциозни заболявания.

Тази година се отбелязва крайния срок на "Хилядолетната цел за развитие" (Millennium Development Goal), според която трябва значително да се понижи броя на случаите на туберкулоза в глобален мащаб, която си поставиха ООН през 2000-та година. Според годишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за болестта, обявен тази седмица, целта е била постигната. Въпреки това, туберкулозата остава съществена заплаха, убивайки 1,5 милиона човека само за 2014-та година. Смъртността от вируса на ХИВ за същия период е 1,2 млн. 

"Смъртността от туберкулоза постепенно спада, но се налага да извършим повторна оценка на глобалната ситуация спрямо новата информация получена от някои ключови за заболяването държави, като Индонезия," коментира Марио Равиглионе (Mario Raviglione), директор на глобалната програма за борба с туберкулозата на СЗО. В същото време се е наблюдавало чувствително намаляване на смъртните случаи от СПИН, поради подобрената наличност на анти-ретровирусни медикаменти. "Честотата на туберкулозата наистина спада, но при ХИВ се наблюдава дори още по-бърз спад," обобщава Равиглионе.

Миналия месец, ООН си е поставило нови глобални цели - т.нар. Цели за Устойчиво развитие (Sustainable Development Goals) - които включват елиминирането на глобалната туберкулозна епидемия до 2030 г. На практика това означава 90% понижаване на смъртните случаи от туберкулоза и 80% понижаване на инфекциите.

СЗО има дори още по-сериозни амбиции: до 2035 г. от организацията възнамеряват глобалната честота на туберкулоза да е под 100 случая на 1 млн. - ниво сходно с това, което се наблюдава и в момента в развитите страни. До 2050-та, от организацията се надяват да сведат случаите на туберкулоза до само 1 на 1 млн. - което е и официалната дефиниция за изкореняване на дадено заболяване.

Нарастване на медикаментозната резистентност

Постигането само на целите за устойчиво развитие би било огромно предизвикателство, изискващо намаляване на случаите на туберкулоза още 5 пъти! Междувременно, продължава да нараства честотата на резистентните към няколко медикамента и екстремните медикаментозно-резистетнтни (extreme drug-resistant - XDR) форми на туберкулоза. Спешно са необходими нови лекарства, по-точни методи за диагностициране на туберкулозната инфекция и по-ефективни ваксини.

"Като се вземе предвид липсата на финансиране и факта, че лабораториите, където се правят сериозни изследвания с туберкулоза могат да се преброят на пръстите на едната ръка, смятам че идеята, че можем да се отървем от това заболяване само за няколко десетилетия е много малко вероятно да се осъществи," коментира Иан Орме (Ian Orme), имунолог от Колорадския щатски университет във Форт Колинс.

И наистина, СЗО признава, че за да се постигнат новите цели, ще се нуждае от допълнително 1,3 млрд. долара за финансиране на изследвания и разработки. Дори тогава, "няма да успеем да постигнем много с тези нови техники, ако не можем да ги доставим тъкмо до хората, които имат ограничен достъп до добро здравеопазване, както в страните с нисък доход, така и в много от развитите страни," заяви Луис Берокал Алманца (Luis Berrocal Almanza), учен-специалист по туберкулоза към Imperial College London. Той все пак смята, че целите са постижими "стига да има необходимата силна политическа и финансова подкрепа през следващите години."

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !