Учените потвърдиха - змиите ловуват на групи (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 31 май 2017 в 09:00 5156 0

Chilabothrus angulifer

За първи път учените официално потвърдиха, че змиите могат да ловуват на групи, съобщава Science daily.

Ново проучване показва, че някои видове змии координират действията си, за да увеличат шансовете си за успех.

Змиите са социални животни като птиците или бозайниците, но обикновено ловуват поединично. И макар понякога (много рядко) да се случва да ловуват и на групи, координирането и сътрудничеството между змиите при лов никога досега не е било документирано. 

Владимир Динец (Vladimir Dinets) от Университета на Тенеси в Ноксвил, САЩ, обаче успява да наблюдава как кубинската боа (Chilabothrus angulifer) се събира на групи при лов.

"Възможно е това координирано ловуване да не е необичайно сред змиите, но ще изисква дълго и търпеливо полево проучване, за да се открие това", отбелязва Динец. "Това е първият научно документиран случай на координиран лов между змии", пише той в публикацията си "Hunting by Cuban Boas" в изданието Animal Behavior and Cognition. "Това също така е първото проучване върху влечуги, което статистически тества координацията между хищниците и показва, че тя увеличава ловния успех", допълва Динец.

В статията си той описва как змиите ловят прилепи като се провесват от тавана на пещера. Те търпеливо чакат плячката си и след това се опитват да я уловят докато е в полет. Понякога успяват да хванат плячка, но друг път се завръщат без улов. Когато обаче се събират на групи, винаги имат успех.

Ключово за групата е да създадат структура, подобна на завеса, на входа на пещерата, така че прилепите да не могат да прелетят без да се приближат в близост до някоя змия. Ако една или няколко змии ловуват на входа на пещерата, прилепите просто прелитат край тях. Но ако има достатъчно на брой змии, няма безопасни точки за преминаване. Накрая те си поделят плячката, като всяка змия взима само по един прилеп.

Това може и да е уникално поведение, но има и голям шанс други змии също да ловуват съвместно. По света има 3 650 вида змии, а са наблюдавани ловните навици само на няколко от тях, като повечето остават загадка.

Владимир Динец предупреждава, че кубинската боа все по-трудно може да се открие. Намират се в най-отдалечените пещери, което е нормално, но все повече биват улавяни за храна и търговия с влечуги. Като цяло дивата природа в Куба предстои да премине през критичен период, тъй като страната се отваря бавно към останалия свят и се увеличава външния натиск.

"Подозирам, че ако броят им в пещерите се понижи, вече няма да могат да ловуват на групи и дори могат да измрат, ако не бъдат уловени от хората", отбелязва Динец. "Няколко от тези пещери се намират в национални паркове, но навсякъде е пълно с бракониери", добавя той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !