"Ултрамощно" антитяло срещу множество варианти на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 24 септември 2021 в 14:37 23216 0

Кредит: Frontiers in Immunology

Технология, разработена в Медицинския център на Университета Вандербилт, доведе до откриването на „ултрамощно“ моноклонално антитяло срещу множество варианти на SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за COVID-19, включително делта варианта.

Антитялото има редки характеристики, които го правят ценно допълнение към ограничения набор от широко реактивни терапевтични кандидати за антитела, съобщават изследователи в списание Cell Reports.

Технологията, наречена LIBRA-seq, помогна за ускоряване на откриването на антитела, които могат да неутрализират SARS-CoV-2. Той също така дава възможност на изследователите да отделят антитела срещу други вируси, които все още не са причинили заболяване на хората, но които имат голям потенциал за това.

Д-р Ивелин Георгиев, директор на програмата „Вандербилт“ по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран директор на Института за инфекция, имунология и възпаления „Вандербилт“. Кредит: Vanderbilt University Medical Center

„Това е един от начините за проактивно изграждане на палитра от потенциални терапевтични средства срещу бъдещи огнища“, заявява роденият в България д-р Ивелин Георгиев, директор на програмата „Вандербилт“ по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления „Вандербилт“ (Vanderbilt Institute for Infection, Immunology and Inflammation).

„Патогените продължават да се развиват и ние основно се старем да ги догоним“, коментира Георгиев, доцент по патология, микробиология и имунология и компютърни науки и член на Ваксиналния център „Вандербилт“.

Необходим е по-проактивен подход, който да предвижда бъдещите огнища, преди те да се случат, за да се предотврати повторението на COVID-19, „или нещо по-лошо да се случи в бъдеще“, отбелязва Георгиев.

В своя доклад Георгиев и колегите му описват изолирането на моноклонално антитяло от пациент, който се е възстановил от COVID-19, което „показва мощна неутрализация“ срещу SARS-CoV-2. То е ефективно и срещу варианти на вируса, които забавят усилията за овладяване на пандемията.

Антитялото има необичайни генетични и структурни характеристики, които го отличават от другите моноклонални антитела, често използвани за лечение на COVID-19. Смята се, че SARS-CoV-2 ще бъде по-малко вероятно да мутира, за да избяга от антитяло, което не е „виждал“ преди.

LIBRA-seq означава "Свързване на В-клетъчния рецептор с антигенната специфичност чрез секвениране" (Linking B-cell Receptor to Antigen Specificity through sequencing). Той е разработен през 2019 г. от доктор Иън Сетлиф (Ian Setliff), бивш аспирант в лабораторията на Георгиев, който сега работи в биотехнологичната индустрия, и от Андреа Шиаколас (Andrea Shiakolas), настоящ аспирант от Вандербилт.

Сетлиф решава да съпостави генетичните последователности на антителата и идентичността на специфични вирусни антигени, протеиновите маркери, които антителата разпознават и атакуват, едновременно и по високоефективен начин. Целта е да се намери по-бърз начин за идентифициране на антитела, които да се усъвършенстват срещу специфичен вирусен антиген.

Георгиев поставя идеята на Сетлиф на изпитание. И тя проработва.

Работата на Сетлиф и Шиаколас, завършва с доклад, описващ доказването на концепцията за развитието на технологията LIBRA-seq, публикуван в списание Cell през 2019 г.

„Би било невъзможно преди три или четири години да се движим със скоростта, с която го правим в момента“, коментира Георгиев. 'Много се промени за много кратък период от време, когато става въпрос за откриване на моноклонални антитела, както и за разработване на ваксини".

Няма време за губене. „Ако дадем на вируса достатъчно време“, казва ученият, „ще възникнат толкова много други варианти“, един или повече от които - ще могат да заобикалят настоящите ваксини - може да са дори по-лоши от Делта варианта.

„Точно затова трябва да имате колкото се може повече възможности“, отбелязва Георгиев. Описаното в тази статия антитяло „по същество ни дава друг инструмент в кутията с инструменти“.

Справка: “Potent neutralization of SARS-CoV-2 variants of concern by an antibody with an uncommon genetic signature and structural mode of spike recognition” by
Kevin J. Kramer, Nicole V. Johnson, Andrea R. Shiakolas, Naveenchandra Suryadevara, Sivakumar Periasamy, Nagarajan Raju, Jazmean K. Williams, Daniel Wrapp, Seth J. Zost, Lauren M. Walker, Steven C. Wall, Clinton M. Holt, Ching-Lin Hsieh, Rachel E. Sutton, Ariana Paulo, Edgar Davidson, Benjamin J. Doranz, James E. Crowe, Jr., Alexander Bukreyev, Robert H. Carnahan, Jason S. McLellan, Ivelin S. Georgiev, Accepted, Cell Reports.
DOI: 10.1016/j.celrep.2021.109784

Източник: “Ultra-Potent” Antibody Against Multiple COVID-19 Variants Discovered, Vanderbilt University Medical Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !