Уроците и предупрежденията на случайните клъстери COVID-19

Огнищата в ресторанти, офиси и други места могат да покажат стратегии за премахване опасностите при повторното им отваряне

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2020 в 00:12 8906 0

Кредит Pxhere

Вече няколко месеца в периода на пандемията COVID-19 държавите търсят начин как да рестартират икономиките си, а служителите в общественото здравеопазване се стремят да ръководят безопасното им отваряне и хората с нетърпение очакват да се върнат към нормалния си живот.

Но държавите, които бяха засегнати в началото на пандемията и вече отвориха отново ни дават тежки уроци.

Да вземе за пример Южна Корея. През април, след като новите случаи непрекъснато намаляха до едноцифрени, страната започна облекчаване на ограниченията за блокиране. Но тази пауза бе краткотрайна. На 6 май 29-годишен мъж е тествал положително за SARS-CoV-2, само няколко дни след като е посетил пет танцови клуба в една нощ в сеулския квартал Itaewon. На 8 май Южна Корея реагира бързо, отлагайки плановете за повторно отваряне на училищата и настоявайки баровете и клубовете отново да бъдат затворени за месец. Към 8 юни Корейските центрове за контрол на заболяванията свързват болния мъж с 96 случая на COVID-19 в други клубове, плюс 178 души, с които те са влезли в контакт.

Това не е единственият клъстер, който постави спирачките на плановете за облекчаване на ограниченията в Южна Корея. Скоро се появиха още клъстери в търговски център, тематичен парк, клуб за тенис на маса и няколко църкви.

Други страни трябва да очакват подобни започвания и спирания при облекчаване на правилата за престой у дома. „Повторното отваряне не е еднопосочна улица и може да се наложи да направим завой“, коментира Андрю Ноймер (Andrew Noymer), епидемиолог от Калифорнийския университет, Ървайн.

Изучаването на тези видове клъстери, както и обичайните среди, в които COVID-19 се движи лесно от човек на човек, дава представа как да се избегнат обратните завои. За тази цел епидемиологът Гуенан Найт (Gwenan Knight) и нейните колеги от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина съставят масивна база данни от клъстерни случаи по света COVID-19, базирани на медийни съобщения, публикувани научни изследвания и доклади на правителствения здравен отдел.

Към 10 юни тяхната база данни включва 231 клъстерни събития или групи от случаи, свързани с едно и също място. Данните са ограничени до известни групи и до това, което пациентите могат да си припомнят и какво са разказали на разследващите.

Къде се разпространява COVID-19?

Екип от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е съставил база данни от 231 известни клъстерни случаи на  COVID-19, представени на графиката по-долу. Настройките са цветно кодирани въз основа на това дали вирусът се разпространява на закрито или открито и размерът на всеки балон представлява броя на случаите в клъстера. Доколкото е възможно, екипът разглежда първия кръг на предаването с надеждата да получи точна снимка на рисковете, които представляват различните видове настройки. Когато са били налични данни, екипът също е изчислил степента на атака на клъстера или процента на хората, които са се разболели от общия брой на присъстващите.

Най-разпространената обстановка сред отчетените клъстери е в домакинства, а най-големите клъстери са възникнали на кораби. Базата данни на екипа в Лондон включва някои записи, които представляват повече от един клъстер, в тази диаграма те са разделени, така че всеки показан балон представлява един клъстер.

Появиха се някои интересни тенденции. Заразяванията в закрити помещения преобладават, отчасти защото вирусът се появява през зимата, когато хората прекарват по-голямата част от времето си на закрито, и отчасти защото при външни условия обилният поток свеж въздух помага да се разсеят частиците на вируса, издишани от заразен човек. Ултравиолетовите лъчи на слънцето също могат да помогнат за убиването на вирусните частици.

Домакинствата са най-често срещаното място на заразяване, представляващо 15 процента, или 38 от 231 клъстерни събития. А по време на храненето се случва основно. „Това не е заради яденето. Това е защото се седи заедно и се говори“, подозира Ноймер. SARS-CoV-2 се разпространява главно чрез издишаните капчици и директен контакт. Докато споделянето на храна или прибори теоретично би могло да представлява риск от инфекция, никое клъстерите не са свързани със самото хранене. Изследване, публикувано на 3 юни в Emerging Infective Diseases, открива следи от генетичен материал SARS-CoV-2 на клечки, използвани от пациенти в Хонконг, но дали частиците на вируса могат да оцелеят върху клечка за пръчици и всъщност да заразят някого, остава неизвестно.

Най-големите известни клъстери са възникнали в обстановки, които към момента се рекламират широко: кораби (круизният кораб Diamond Princess и самолетоносачът USS Teddy Roosevelt), заводи за опаковане на храни и затвори. В общежитията в Сингапур, където работниците мигранти живеят натясно, също имаше голям брой инфекции. На всички тези места хората живеят или работят в тесни помещения за дълги периоди от време.

Наборът от данни показва също условията, при които една дейност може да е по-рискова от друга, отбелязва Куентин Леклерк (Quentin Leclerc), епидемиолог в екипа на Найт, който управлява базата данни.

„Например, защо намерихме клъстери, свързани с един вид спорт на закрито, но не и с друг?“

В група от 112 случая, произтичащи от часовете по зумба в Чеонан, Южна Корея, сред заразените е бил инструктор по пилатес и йога от същата фитнес зала. Но впоследствие този инструктор не предава вируса на нито един ученик. Спортовете с висока интензивност, които включват много тежко дишане в затворени пространства, могат да бъдат главни места за предаване, докато дейностите с по-ниска интензивност, като йога, може да не са толкова рискови.

В базата данни се появява само един транспортен клъстер - три случая в автобус, но това не означава, че вирусът не се разпространява в автобуси или влакове. „Транспортните огнища са много трудни за идентифициране“, разказва Югуо Ли (Yuguo Li) от Университета в Хонконг, специалист по предаването на инфекциозни заболявания.

Разбира се, може да има и други възможни условия за предаване, за които изследователите не знаят или не са успели да проучат. Но случайните клъстери по-долу могат да предложат някои полезни изводи.

Ресторант с лоша вентилация

Една предупредителна история за лоша вентилация идва от Гуанджоу, Китай, в навечерието на Лунната Нова година. 63-годишна жена и нейното семейство влизат в претъпкан ресторант за обяд, след като се връщат от Ухан предния ден. Същия ден тя развива треска и кашлица, по-късно се тества положително за коронавирус.

От 89 други клиенти, посетили ресторанта през този ден, 10 се разболяват от COVID-19, включително жената и четирима членове на нейното семейство. Пациентите са най-заразни около времето, когато се появят симптомите им, така че тази жена е била най-вероятно нулевият пациент - първият човек в клъстера, който се е заразил.

Петте други случаи на заразяване са станали в семейства, седнали на маси от двете страни на масата на нулевия пациент, на по-малко от метър. Кадрите от охранителните камери показват, че трите семейства не са общували и не са докосвали едни и същи предмети. Капчиците, които произвежда жената, докато разговаря със семейството си, едва ли могат да стигнат до другите маси самостоятелно. Така че вирусът вероятно е подпомогнат от климатичния блок, който духа директно над редицата от три маси, според изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Гуанджоу.

Ресторантът няма прозорци. Единственият източник на външен въздух е отдушникът с вентилатор в банята. Климатичният апарат само рецирклира въздуха в помещението, разнасяйки издишаните капчици на жената до близките маси. С навлизането на много малко свеж въздух концентрацията на капчиците става все по-висока, казва Ян Чен (Yan Chen), от Университета Пардю в Уест Лафайет.  

В зоната
Y. Li et al / medRxiv 2020

На илюстрирания е ресторантът в Гуанджоу, където един болен нулен пациент заразява девет други. Климатиците охлаждат различни зони и един от тях духа директно над трите маси, където възникват случаи на COVID-19. Жената, за която се смята, че е нулевият пациент (в лилаво, точно вляво от центъра в горната част на изображението), седи със семейството си на средната маса. Въздухът, изтичащ от климатичната инсталация, може да е издухал издишаните от нея капчици до масата, най-отдалечена от блока. След това въздухът се връща от стената с климатика заедно с тези капчици обратно в посока на масата от другата страна, до климатика.

В тази компютърна симулация, базирана на тестове за проследяване на газовете, движещи се в ресторанта, капчиците (в тюркоаз) се събират във въздуха около трите маси, поради въздушния поток от климатичния блок и лошата вентилация в помещението. Червените фигури представят другите хора, които се разболяха от COVID-19, след като са се хранели в ресторанта по същото време.

Когато ресторантът бе празен по време на карантината, Ли и неговите колеги тестват теорията с няколко човека доброволци, няколко манекена и безопасни капчици газ, за ​​да проследят и симулират разпространението. Резултатите от техните симулации, публикувани онлайн на 22 април в medRxiv.org, показват, че потокът на климатика в стаята може да създаде балон от малки капчици около трите маси и че в помещението има изключително малко количество свеж въздух. Именно там се крие вината за инфекцията, твърди екипът на Ли. При повече свеж въздух в сместа концентрацията на капчиците вероятно би била по-ниска.

Дълги работни смени в непосредствена близост

Клъстер от случаи в южнокорейски кол център предоставя пример за това как COVID-19 може да се появи в условията на офис - и как може да се спре предаването на вируса в такава среда.

Кол центъра в Сеул заема четири етажа в 19-етажна сграда, в която има търговски офиси и жилища. Когато почти всички използвали сградата - 1143 души - са били тествани, 97 са с положителни резултати за SARS-CoV-2, а 94 от тях са работили в офисите на кол центъра на 11-ия етаж, съобщават изследователите в списание Emerging Infectious Diseases.

Служителите са седрели един до друг и са разговаряли по телефона в продължителни смени. Тъй като мнозинството от случаите са концентрирани в една отворена работна зона от едната страна на сградата, изследователите подозират, че по-продължителната близост, а не, да речем, докосването до един и същ бутон на асансьора е довело до разпространението.

Препълнен кол център

Повечето от 97-те случая на COVID-19 в смесена жилищна и търговска сграда в центъра на Сеул, Южна Корея, са били концентрирани на 11-ия етаж. Там 94 служители в кол центъра са тествани положително за COVID-19 (работните места на заразениъе хора са показани в синьо), повечето от тях са концентрирани от едната страна на сградата.

S. Park et al /EMERGING INFECTIOUS DISEASES 2020

Корейските Центрове за контрол и превенция на заболяванията са изключително задълбочени в опитите си да намерят всички случаи в кол центъра и да спрат разпространението им, тествайки 99,8 % от хората, които са имали някакъв контакт със сградата и бързо изолира всички положителни случаи. Отвъд сградата разследващите проследяват 225 контакти на домакинствата от тези положителни случаи и 34 са тествани положителни. Чрез този интензивен скринингов процес агенцията прекъсна веригите за предаване и предотврати появата на нови случаи.

„Това показва как може да работи интервенцията“, коментира Вернер Бишоф (Werner Bischoff), епидемиолог от Университета на Уейк Форест в Уинстън-Салем.

Споделяме повече от спомени

Отрезвяващо предупреждение за важността на социалното дистанциране идва от семейство в Ирбид, Йордания, на около 100 км северно от Аман. Противопоставяйки се на местната забрана за големи събирания, семейство проведе сватбено тържество през март. От приблизително 360 души, които са присъствали, 76 са тествани положително за коронавирус през следващите четири седмици, съобщават изследователи в списание Emerging Infectious Diseases.

Два дни преди церемонията 58-годишният баща на булката, който е пристигнал от Испания, вдига температура развива хрема и кашлица. Той се тества положително за коронавирус два дни след сватбата.

Въпреки че не си спомня да е имал контакт с накой, който е имал COVID-19 в Испания, учените смятат, че той заразил клъстера. В Йордания е обичайно семейството на булката да поздравява всички гости на входа на рецепцията, обикновено с прегръдка или целувка. „Тези фактори, в допълнение към многото танци и близката комуникация лице в лице, вероятно са допринесли за големия брой инфекции от тази сватба“, пишат изследователите.

Снимка: Pxhere

Стратегии за излизане от блокирането

Някои неизвестни променливи - като ефективността на тъканните маски и степента, в която заразените хора без симптоми разпространяват вируса - могат да повлияят на уравнението на риска за коронавирус във всяко от тези и други условия.

С намаляване на ограниченията хората ще трябва да правят трудния избор относно взаимодействията си с другите. Социалното дистанциране все още е важно. Може да ограничите контактите си, но други хора, които срещате, може да не го направят. Тъй като ограниченията улесняват, някои служители на общественото здравеопазване предлагат създаването на „балончета“ COVID-19 или разширяване на социалните кръгове на хора, които са съгласни да спазват едни и същи предпазни мерки.

Ресторантите и работните места могат да предприемат стъпки, когато се отворят отново, за да се опитат да ограничат предаването, както някои вече го направиха. Инсталирането на плексигласови бариери между масите и подобряването на вентилацията чрез отваряне на прозорци, обслужване на клиентите отвън, включване на вентилаторите и използване на HEPA филтри може да помогне за по-нисък риск от предаване. Поддържането на маси или бюра на разстояние поне 2 метра също е добра идея. Центровете за контрол и превенция на заболяванията пусна указания за повторното отваряне за всичко - от ресторанти до водни паркове.

Дали ще се появят повече случаи на открито, когато температурите се повишават и хората прекарват повече време навън, е открит въпрос. Свежият въздух и слънчевата светлина могат да ограничат случаите навън или да се появят струпвания в новооткрити външни условия като плувни басейни или летни лагери. Данни за това как се държи вирусът през лятото просто все още не съществуват.

Ако осуетеният първи опит на Южна Корея за отслабване на ограниченията ни научи на каквото и да било, това е, че възобновяването и премахването на практиките за социално дистанциране идва с една сигурност: ще се случат нови инфекции COVID-19. Прегръдките и ръкуванията са все още далеч.

„Това не е маратон“, отбелязва Ноймър. „Това е спринт на маратонска дистанция“.

Справка:

Q. Leclerc et al. What settings have been linked to SARS-CoV-2 transmission clusters? Wellcome Open Research. Published online May 1, 2020. doi: 10.12688/wellcomeopenres.15889.1.

J. Lu et al. COVID-19 Outbreak Associated with Air Conditioning in Restaurant, Guangzhou, China, 2020. Emerging Infectious Diseases. July 2020. doi: 10.3201/eid2607.200764

H. Qian et al. Indoor transmission of SARS-CoV-2. medRxiv. Posted April 7, 2020. doi: 10.1101/2020.04.04.20053058.

Y. Li et al. Evidence for probable aerosol transmission of SARS-CoV-2 in a poorly ventilated restaurant. medRxiv. Posted April 22, 2020. doi: 10.1101/2020.04.16.20067728.

S. Park et al. Coronavirus Disease Outbreak in Call Center, South Korea. Emerging Infectious Diseases. August 2020. doi: 10.3201/eid2608.201274.

D. Yusef et al. Large Outbreak of Coronavirus Disease among Wedding Attendees, Jordan. Emerging Infectious Diseases. September 2020. doi: 10.3201/eid2609.201469.

I. Ghinai et al. Community Transmission of SARS-CoV-2 at Two Family Gatherings — Chicago, Illinois, February–March 2020. Morbidity and Mortality Weekly Report. Vol. 69, April 17, 2020, p. 446. doi: 10.15585/mmwr.mm6915e1.

Източник: COVID-19 case clusters offer lessons and warnings for reopening, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !