Усложненията от процедурата „замразяване на мазнини“ са по-чести, отколкото се смяташе

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2021 в 00:01 5005 0

Кредит: Michael E. Kelly, Jose Rodríguez-Feliz, Carolina Torres, Emma Kelly. Treatment of Paradoxical Adipose Hyperplasia following Cryolipolysis. Plastic and Reconstructive Surgery, 2018; 142 (1): 17e DOI: 10.1097/PRS.0000000000004523

Наскоро супермоделът Линда Еванджелиста завежда дело срещу пластични хирурзи, защото е била „трайно деформирана“ след процедура за замразяване на мазнини.

Криолиполизата е неинвазивна козметична процедура, която премахва излишната мазнина чрез замразяването й. Но усложнение, наречено парадоксална мастна хиперплазия - втвърдена област на локализирана мазнина, развиваща се след криолиполиза - може да се среща по-често, отколкото се смяташе досега, предполага статия в юлския брой на Plastic and Reconstructive Surgery, официалното медицинско списание на Американско дружество на пластичните хирурзи (ASPS).

Докато парадоксалната мастна хиперплазия (PAH - paradoxical adipose hyperplasia) може да се лекува успешно с липосукция, пациентите трябва да изчакат няколко месеца преди лечението според проучване, ръководено от пластичните хирурзи - членове на ASPS Майкъл Е. Кели (Michael E. Kelly) и д-р Хосе Родригес-Фелиз (Jose Rodríguez-Feliz) от Маями.

"Хирурзите трябва да бъдат изключително внимателни, когато се занимават с пациенти, които имат PAH, както когато обясняват проблема, така и когато им предлагат потенциално хирургично решение", пишат изследователите.

PAH след криолиполиза може да не е „рядко“ усложнение

Др. Кели и Родригес-Фелиз и колегите споделят своя опит в лечението на пациенти с PAH след криолиполиза: одобрена от FDA процедура, която действа чрез унищожаване на чувствителни към студ подкожни мастни клетки. Той се превърна в популярна техника за лечение на проблемни мастни участъци като мазнини по корема и „любовни дръжки“.

Парадоксална мастна хиперплазия е докладвана като рядко нежелано събитие след криолиполиза. При това състояние третираната площ става по-голяма, отколкото по-малка в седмиците след процедурата, оставяйки „безболезнена, видимо увеличена, твърда, добре разграничена маса“ под кожата. Въз основа на данни от производителя на оборудването за криолиполиза, се посочва, че PAH се среща в 1 на всеки 4000 цикъла на лечение, с честота от 0,025 процента.

Авторите описват опита си с 11 пациенти с PAH. Шест пациенти са преминали криолиполиза в клиниката на авторите, а петима са били насочени от други практики. Авторите отбелязват, че техният опит с 15 случая на PAH при шест пациенти представлява много по-висока честота: 0,72 %, или около 1 от всеки 138 процедури на криолиполиза.

Добрата новина е, че PAH се лекува успешно във всички случаи. Повечето пациенти се нуждаят само от липосукция. На един пациент е направена липосукция, комбинирана с процедура за абдоминопластика („прибиране на корема“). Д-р Родригес-Фелиз препоръчва използването на техниката PAL (power-assisted liposuction) липосукция.

Всички пациенти постигат добри козметични резултати и са доволни от крайния резултат.

Пациентите обаче трябва да изчакат няколко месеца преди да се започне лечението. Това време е необходимо, за да омекне мазнината в областта на PAH. В противен случай съществува риск PAH да се повтори. В някои случаи е необходимо повече от едно лечение с липосукция.

Др. Кели и Родригес-Фелиз и колегите признават, че е „много обезпокоително“ пациентите, които първоначално са търсили неинвазивна процедура за намаляване на мазнините, да бъдат изправени пред необходимостта от инвазивна процедура (липосукция), за да коригират проблема. Двама пациенти с PAH отказват по-нататъшно лечение, въпреки че разходите за лечение са покрити от производителя на оборудването за криолиполиза.

Пациентите „първоначално се влошават от забавянето и трябва непрекъснато да бъдат уверявани, че проблемът в крайна сметка ще бъде разрешен“, отбелязват авторите. "Консултирането е изключително важно през този период на изчакване."

Онлайн версията на статията на уебсайта Plastic and Reconstructive Surgery включва видео, илюстриращо резултатите от клиничния преглед при пациент с PAH.

"Въпреки тези препятствия, удовлетвореността на пациентите от крайния хирургичен козметичен резултат е висока", коментират Кели и Родригес-Фелиз. Те подчертават необходимостта от по-нататъшно проучване, за да се изясни честотата на PAH след криолиполиза, да се идентифицират възможните рискови фактори и да се оценят дългосрочните резултати от липосукцията, за да се коригира проблемът.

Справка:

Michael E. Kelly, Jose Rodríguez-Feliz, Carolina Torres, Emma Kelly. Treatment of Paradoxical Adipose Hyperplasia following Cryolipolysis. Plastic and Reconstructive Surgery, 2018; 142 (1): 17e DOI: 10.1097/PRS.0000000000004523

Източник: Complication of 'fat freezing' procedure may be more common than thought
Wolters Kluwer Health

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !