27 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Успешно завърши 28-та Национална антарктическа експедиция

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2020 в 14:35 15830
Снимка: Христо Пимпирев

Днес и утре се завръщат последните участници в нея. Днес - биологът доц. д-р Любомир Кендеров, и геологът д-р Стефан Велев, а утре - командирът на базата ни "Св. Кл. Охридски" на о-в Ливингстън, през втория етап на експедицията Йордан Тодоров, лекарката д-р Албена Атанасова, биолозите доц. д-р Ралица Зидарова и доц. д-р Тихомир Стефанов, геохимичката д-р Ралица Събева и логистиците Николай Николов, Александър Богдев, Димитър Стойчев и Юлиан Телийски.

В експедицията взеха участие 43 души, включително двама учени от Колумбия и по един от Чили, Русия, Испания, Монголия и Беларус.

Основният акцент на дейностите по време експедицията бе реализирането от логистичния екип (16 души, от които петима инженери) на първия етап от построяването на нов лабораторен блог, чийто проект бе одобрен от специлизирано жури по строги критерии на Европейския съюз. Паралелно 11 хабилитирани български учени извършиха, самостоятелно или в екип с чуждестранните си колеги, изследвания по проекти, класирани също по критерии на Европейския съюз, в областите на биологията, геологията, геохимията, геофизиката, медицината и геодезията.

Десет жени бяха сред участниците, две от които - лекарките, които се грижеха за здравето на всички. За първи път на базата бе осъществена постоянна сателитна интернет-връзка, което позволи на четирима журналисти и двама кинооператори подробно да отразят живота на базата и предизвикателствата пред експедицията.

Културна програма също бе част от експедицията - световно-известният изпълнител на кавал Теодосий Спасов, заедно със съекипника си китаристът Кристиян Цвятков, предизвикаха истинска сензация с импровизираните си концерти в базите на островите Ливингстън и Кинг Джордж и превозващите ги кораби, с които неочаквано разнообразиха строгото ежедневие в Антарктика. Очаква се двамата скоро време да запишат в студио, цикъл композиции, вдъхновени от приказната красота на ледения континент.

Мерките, въведени поради извънредното положение у нас ще попречат на организирано посрещане на завръщащите се, но то се бъде организирано при първа възможност след отпадането на ограниченията. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.