30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В стомаха на кит намериха 8 кг пластмаса (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 юни 2018 в 00:01 62670
Част от съдържанието на стомаха на кита.

Осемдесет найлонови торбички и други пластмасови отпадъци запушват стомаха на кит. Това не му позволява да се храни и той загива край бреговете на Тайланд, разказва National Geographic.

Миналата седмица бе открит малък мъжки пилотен кит, който не може да плува и да диша, в тайландски канал близо до границата с Малайзия. Спасителите полагат много усилия - поставят шамандури, за да задържат животното на повърхността, разпъват чадъри, за да предпазят откритата му кожа от лъчите на слънцето, а ветеринарни лекари неотлъчно се грижат за него.  По време на опитите за спасяване китът повръща пет найлонови торби. Умира в петък, пет дни по-късно.

Аутопсията разкрива, че около 8 килограма пластмаса са запушвали стомахът на кита, което не му е позволявало да поглъща храна. Сред многобройните боклуци са 80 торбички и други пластмасови отпадъци.

Този случай е емблематичен за големия проблем с пластмасата, замърсяваща нашите океани, заяви Реджина Асмутис-Силвия (Regina Asmutis-Silvia), изпълнителен директор на благотворителната организация WDC (Whale and Dolphin Conservation), посветена на опазването на китовете и делфините в Северна Америка.

Отровната храна

Спрециалистите обясняват, че китовете най-вероятно се заблуждават, че пластмасовите торбички са храна. Като се натрупа боклук в стомаха си животното го усеща като пълен, което намалява инстинкта му за храна. Недохранени, китовете се разболяват и не могат да ловуват.

"В един момент стомаха им се напълва с боклук и не могат да ядат истинска храна", разказва Асмутис-Силвия. „Те не получават никакви хранителни вещества като храносмилателната им система е напълно запушена.

Пилотните китове обикновено ядат калмари, но също така и октоподи, сепии и малки риби, когато храната е оскъдна .

Замърсяването с пластмаси е голям проблем в световните океани. Документирани са случаи на повече от 300 морски животни загинали в тайландски води, след като са използвали за храна пластмаса. Списъкът включва пилотни китове, но също така и морски костенурки и делфини. През април е намерен мъртъв кашалот на испански плаж с повече от 27 килограма боклук в храносмилателната система. 

Асмутис-Силвия обяснява, че китовете играят важна роля като "океански градинари", наторяващи своите екосистеми. Унищовайки китовете ние увреждаме останалата част от екосистемата и себе си. Като замърсяваме нашите океани, замърсяваме и рибата, която ядем и поглъщаме сами същата пластмаса.

"Трябва да спрем да се самоубиваме", отбеляза Асмутис-Силвия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.