В Големия адронен колайдер произведоха протонни сблъсъци за първи път тази година

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 13:12 3190 0

Кредит CMS

Един от първите сблъсъци станаха в детектора CMS.

Международният екип от физици, работещи на Големия адронен колайдер, започнаха първите протонни сблъсъци за 2016.

В най-големия ускорител в света бяха произведени серия тестови сблъсъци в рамките на подготовка за рестарта на ускорителя след зимната пауза. Първият кратък сеанс на сблъсъци стана на 9 април като енергията бе повишена по-рано от очакваното до 6.5 TeV, както се съобщава в доклада на Комисията по стартирането на колайдера.

Сблъсъците са настъпили във всички точки на пресичане на сноповете в основните детектори ATLAS, LHCb, CMS и ALICE. Основната задача на експеримента е проверка на контрола на сноповете и тестване на системите на детекторите. 

Преди време от ЦЕРН обявиха първия старт след 13-седмично прекъсване на 25-ти март, 2016. Според представители на групата по експлоатацията на колайдера ще им трябват около 3-4 седмици, за да се оптимизира работата на сноповете. След това, в последната седмица на месец април физиците ще започнат да анализират статистиката.

През 2016 г. физиците на ЦЕРН планират да увеличат интегрираната светимост на колайдера, по-специално, се планира да се увеличи броят на сноповете протони, които едновременно обикалят в ускорителя по едно и също време с 20% - от 2240 до 2748. Това ще ускори събирането на статистически данни. Специалистите очакват през 2016 г. от LHC ще съберат осем пъти повече данни, отколкото през 2015 г. 

Един от очакваните резултати на работата на колайдера е да се провери събитието, отговарящо на хипотетична частица с енергия от 750 GeV. Този обект не е предсказан от Стандартния модел и може да се окаже доказателство за съществуването на нова физика отвъд Стандартния модел. Според прогнозите на теоретичните физици, частицата може да бъде нов тип Хигс бозон или гравитон. Предварителните данни могат да се появят през лятото на 2016.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !