В Исландия поставиха надгробна плоча на първия ледник, изчезнал заради климатичните промени

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 август 2019 в 10:37 3611 0

Кредит Rice University

През 1901 г. геоложка карта на Исландия описва ледникът Окйокул (Okjökull) като обширна ледена повърхност, простираща се на 38 квадратни километра. Към 1945 г. размерът му се е свил до едва 5 квадратни километра, а през 2005 г. вече е изчезнал. 

През 2014 г. Окйокул изгубва статута си на ледник и днес е просто вулкан. Това вероятно е пряк резултат от климатичните промени и ако нищо не се промени, това няма да е последният изгубен ледник. 

Екип от учени и автори на документални филми подчертават тази загуба, както и бъдещите такива, създавайки мемориал на изчезналия ледник Окйокул (наричан вече само Ок, заради изгубената част "jökull" - "ледник").

На 18 август, в Исландия се проведе церемонията по поставяне на мемориалната плоча, официално отбелязвайки изчезването на ледника. На "Погребението" присъстват учените, започнали проекта, както и исландския премиер Катрин Якобсдотир (Katrin Jakobsdottir) и бившия главен комисар на ООН по човешките права Мери Робинсън (Mary Robinson).

"Надявам се тази церемония да послужи за вдъхновение не само на нас в Исландия, но и на целия свят, защото това, което наблюдаваме тук е само едно от лицата на климатичната криза", заявява Якобсдотир.

Според Асошиейтед прес на ледника е издаден дори смъртен акт. 

Андри Снар Магнасън (Andri Snaer Magnason), е автор на посланието върху плочата, в което не спестява силните думи.

"Ок е първият исландски ледник, изгубил статута си. В следващите 200 години всички наши ледници ще бъдат застигнати от същата съдба. Този паметник е тук, за да покажем, че знаем какво се случва и какво трябва да бъде направено. Само вие ще разберете дали сме успели".

Освен посланието за ледника, на плочата е изписано и числото 415 ppm CO: рекордните нива на въглероден диоксид в атмосферата, достигнати за пръв път в човешката история през май 2019 г. 

Източник: Science alert - Iceland Just Held a Funeral For The First Glacier Killed by Climate Change

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !