В Мъртво море е открит минерал, намиран само в метеорити досега

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2021 в 00:01 4672 0

Мъртво море. Кредит: Wikimedia Commons

Международен екип изследователи открива за първи път в материал със земен произход алабогданит (Fe,Ni)2P - минерал досега срещан само в метеоритите. Находката е направена в околностите на Мъртво море в историческата област Южен Левант в Близкия изток.

За първи път алабогданитът става известен в началото на 2000-те години, когато е открит в железния метеорит Онело в златоносните наносни отложения на река Балшой Долгучан (Източна Якутия). Минералът е кръстен на кристалографа Ала Богданова. По химичен състав той принадлежи към фосфидите - бинарни съединения на фосфора с други по-малко електроотрицателни химични елементи, в които фосфорът е в отрицателна степен на окисление.

Откритието е станало случайно - по време на систематично изследване на фосфиди от региона на Мъртво море. Резултатите от изследването са публикувани в American Mineralogist.

Екипът е извършвал експерименти по изследване на фазовите преходи на земния алабогданит при високи налягания и температури в синхронтрона DESY в Германия. Тези проучвания са показали че земният алабогданит може да се образува при налягане над 25 гигапаскала или 250 000 атмосфери. Такова високо налягане на земята може да се получи само при катастрофални сблъсъци с големи метеорити, а също и в мантията на земята на дълбочина повече от 500 км.

Минералът алабогданит. Кредит: catalogmineralov.ru

Но откритието на земния алабогданитът е свързано с повърхностни скали в басейна на Мъртво море в Израел, в район където неотдавна са били открити природни циклофосфати.

Според изследователите тяхното откритие в областта Южен Левант в Близкия изток предизвиква множество въпроси, свързани с условията на формиране на планинските масиви в този регион.

Въпреки че "космическия" алабогданит е бил открит преди почти 20 години, едва през 2008 година се изясни, че той е индикатор на високо налягане. Той се образува в резултат на превръщане от друг минерал - барингерит - и се е запазил при обикновени условия в резултат на закаляване от мигновен спад на температурата и налягането.

Това изключва възможността алабогданитът да се образувал като междинна фаза при атмосферно наляган. Това на свой ред предизвиква ред фундаментални въпроси, засягащи произхода на скалите от формацията Хатрурим в басейна на Мъртво море.

Досега в региона Южен Левант не са откривани свидетелства за метеоритни катастрофи или изхвърляне на скали от мантията на земята.

Но такива свидетелства може да са унищожени на повърхността на земята в резултат на по-късни процеси на ерозия. 

Справка: Sergey N. Britvin, Oleg S. Vereshchagin, Vladimir V. Shilovskikh, Maria G. Krzhizhanovskaya, Liudmila A. Gorelova, Natalia S. Vlasenko, Anna S. Pakhomova, Anatoly N. Zaitsev, Andrey A. Zolotarev, Maxim Bykov, Maksim S. Lozhkin and Fabrizio Nestola
Discovery of terrestrial allabogdanite (Fe,Ni)2P, and the effect of Ni and Mo substitution on the barringerite-allabogdanite high-pressure transition
American Mineralogist | Published online: May 27, 2021
https://doi.org/10.2138/am-2021-7621

Източник: В Мертвом море найден минерал, ранее встречавшийся только в метеоритах, Популярная механика

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !