В Русия отиваш в затвора, ако пишеш име на наркотик в нета

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 11:17 8262 3

С тази снимка е илюстрирал блогър съобщението си в мрежата, за да не попадне под удара на новия закон.

Руският президент Владимир Путин възложи на правителството да внесе в законодателството изменения, които водят до наказателна отговорност за разпространение в интернет на информация за придобиване, съхраняване, транспортиране, производството и преработката на наркотици.

На 25 март 2015 в Държавната дума на първо четене се прие закон, предвиждащ до две години затвор за пропаганда на наркотични или психотропни вещества. Законопроектът предлага да се допълни от Наказателния кодекс на Русия с параграф 228.5:

228.5. Пропаганда или реклама на наркотични вещества, психотропни вещества или техни прекурсори, растения, съдържащи наркотични или психотропни вещества или техните прекурсори, както и части от тях, които съдържат наркотични или психотропни вещества или техните прекурсори, извършена с използването на информационни и телекомуникационни мрежи (включително "интернет"), - се наказва с глоба в размер до 50 000 рубли или заплата или друг доход за период до шест месеца или принудителна работа за срок от 180-240 часа или поправителен труд за срок до две години или ограничаване на свободата до две години или лишаване от свобода за същия срок.

Според специалисти в законопроекта ясно е указано, че споменаването на името на наркотика или неин прекурсор се счита за пропаганда или изображение на веществото, информация за начините и средствата за нейната разработка и използване.

Под забраната попада споменаване за употребата на наркотични или психотропни вещества за медицински цели - например, при лечението на рак. Не може да се споменават растенията, от които са направени наркотиците. Под удара на закона попадат и статиите в Wikipedia.

Досега "за пропаганда на наркотици" наказанието е глоба от 4-5000 рубли като административно наказание.

Според Федералната служба за контрол на наркотиците на Русия, повече от 18 милиона руснаци са опитвали наркотици. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 18:28

А бе журналята, вие що за интерпретации правите ?
Или това е чиста проба пропаганда колко лоша е Русия...

29.07 2015 в 16:51

По тази логика трябва всяко споменаване на цигари или алкохол да е престъпление. Какво ако не наркотици са тютюнът и алкохолът?! Тези две неща са съсипали невъобразимо много животи, а са напълно легални почти по цял свят.

29.07 2015 в 14:39

Това що ли е в науката?

И понеже все още не сме "задунайская", по съществото на статията мога да попитам:

А какво пушат тия там?