05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В Русия отиваш в затвора, ако пишеш име на наркотик в нета

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юли 2015 в 11:17 92963
С тази снимка е илюстрирал блогър съобщението си в мрежата, за да не попадне под удара на новия закон.

Руският президент Владимир Путин възложи на правителството да внесе в законодателството изменения, които водят до наказателна отговорност за разпространение в интернет на информация за придобиване, съхраняване, транспортиране, производството и преработката на наркотици.

На 25 март 2015 в Държавната дума на първо четене се прие закон, предвиждащ до две години затвор за пропаганда на наркотични или психотропни вещества. Законопроектът предлага да се допълни от Наказателния кодекс на Русия с параграф 228.5:

228.5. Пропаганда или реклама на наркотични вещества, психотропни вещества или техни прекурсори, растения, съдържащи наркотични или психотропни вещества или техните прекурсори, както и части от тях, които съдържат наркотични или психотропни вещества или техните прекурсори, извършена с използването на информационни и телекомуникационни мрежи (включително "интернет"), - се наказва с глоба в размер до 50 000 рубли или заплата или друг доход за период до шест месеца или принудителна работа за срок от 180-240 часа или поправителен труд за срок до две години или ограничаване на свободата до две години или лишаване от свобода за същия срок.

Според специалисти в законопроекта ясно е указано, че споменаването на името на наркотика или неин прекурсор се счита за пропаганда или изображение на веществото, информация за начините и средствата за нейната разработка и използване.

Под забраната попада споменаване за употребата на наркотични или психотропни вещества за медицински цели - например, при лечението на рак. Не може да се споменават растенията, от които са направени наркотиците. Под удара на закона попадат и статиите в Wikipedia.

Досега "за пропаганда на наркотици" наказанието е глоба от 4-5000 рубли като административно наказание.

Според Федералната служба за контрол на наркотиците на Русия, повече от 18 милиона руснаци са опитвали наркотици. 


Шофер 29.07 2015 в 18:28 3
+ 0
- 1
А бе журналята, вие що за интерпретации правите ?
Или това е чиста проба пропаганда колко лоша е Русия...
Против алкохола и цигарите 29.07 2015 в 16:51 2
+ 1
- 1
По тази логика трябва всяко споменаване на цигари или алкохол да е престъпление. Какво ако не наркотици са тютюнът и алкохолът?! Тези две неща са съсипали невъобразимо много животи, а са напълно легални почти по цял свят.
Поп Дръвчо 29.07 2015 в 14:39 1
+ 1
- 0
Това що ли е в науката?

И понеже все още не сме "задунайская", по съществото на статията мога да попитам:

А какво пушат тия там?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.