В писъците на орангутаните се съдържат зачатъците на първите човешки думи (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 10 февруари 2017 в 14:43 4606 0

Кредит Pinterest

Една от най-отколешните мистерии в еволюцията на нашия собствен вид е развитието на речта.

Как сме успели да преминем от прости сумтения към напреднали изречения, в които можем да предадем всяка информация чрез думи, все още е трудно да се проследи.

Проучване, публикувано в списание Nature Human Behaviour обаче, твърди, че специфичните вокализации при орангутаните показват източника на нашия собствен език. 

Като са анализирали с години хиляди комуникационни призиви на орангутаните, т.нар. "писъци-целувки", учените от Университета Дърам (Durham University) са установили, че един от най-близките до човека видове маймуни комбинира тези звуци, за да съобщава различни послания. Именно това, според изследователите, може да покаже как от рудиментарни шумове, древните хора са развили много по-напреднала и сложна езикова система.

Д-р Адриано Рейс е Ламейра (Adriano Reis e Lameira), който е съавтор на проучването, е записал и анализирал почти 5000 писъка на 48 орангутана от четири диви популации. Той е установил, че за да предават различни послания, този вид маймуни комбинират звуци на основата предимно на съгласни, които издават при свиване на устни като за целувка. 

Досега теориите гласяха, че еволюцията на речта е фокусирана върху гласните звуци. Но писъците на орангутаните се оказват предимно на основа на съгласни, което предполага, че хората също са комбинирали подобни звуци, за да произнасят първите срички или думи.

"Човешкият език е извънредно напреднал и сложен - ние можем на практика да превърнем всяка информация, която пожелаем, в звук. Затова ние смятаме, че вероятно думите са еволюирали от някой рудиментарен предшественик, за да предава по-сложни послания. На практика използвахме звуковото поведение на орангутаните като машина на времето - обратно във времената, когато нашите предшественици са използвали онова, което ще се превърне в съгласни и гласни", обяснява пред BBС News д-р Рейс е Ламейра.

Екипът му е изучавал предимно звуците, издавани при поставяне на устните като за целувка, тъй като много от съгласните - Т, П, К, зависят повече от действието на устните, езика и челюстта, отколкото от гласа. "Звуците като при целувка не включват гласни, така че акустично и артикулаторно те са подобни на съгласни", обяснява Рейс е Ламейра. 

В допълнение към изследването на призивите с гласни в тях, учените обясняват, проучването на съгласните в еволюцията на езика е много по-трудно. Но те са ключови "градивни блокове" в еволюцията на езика", по думите на проф. Сърдж Уич (Serge Wich) от Ливърпулския университет Джон Мурс (Liverpool John Moores University). "Повечето човешки езици имат много повече съгласни от гласни. И ако ние имаме повече градивни блокове, имаме повече комбинации", обяснява още проф. Уич.

При записа и анализа на хиляди часове на комуникация между маймуните, екипът е установил още, че те имат няколко различни вида информация в говора си. Учените сравняват това с начина, по който можем да използваме повече от една дума за едно и също нещо - "кола", но и "автомобил" например. "Изглежда орангутаните имат много думи за едно и също нещо, за да се уверят, че съобщението е получено, затова те изпращат посланието с различни комбинации на устните", обяснява проф. Уич.

Според учените, именно стремежът към подсилване на посланието е довело до появата на наченки на езикова еволюция. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !