Ваксина срещу вируса Зика може да се появи до края на годината

Наука OFFNews Последна промяна на 30 януари 2016 в 13:40 3038 0

Кредит Ройтерс

Ваксина срещу вируса Зика, който причинява родилни дефекти при хиляди бебета и който се превърна в глобална заплаха, може да е готова по спешност преди края на годината. Това е казал един от главните учени, които се занимават с разработката ѝ, съобщава Ройтерс.

Канадският учен Гари Кобингер (Gary Kobinger), който е част от консорциум, работещ по ваксината, е съобщил пред информационната агенция, че първият етап от тестовете върху хора може да започне най-рано през август. Ако този етап е успешен, ваксината ще може да се използва в публичното здравеопазване още през октомври или ноември.

"Най-важното е да сме готови за най-лошото", коментира Кобингер, който е разработил пробна ваксина, която е била използвана успешно при вируса Ебола в Гвинеа. По думите му новата ваксина е лесна за разработване.

САЩ вече има два потенциални кандидата за ваксина срещу Зика и може да се започнат клинични тестове върху хора до края на годината. Поне няколко години обаче няма да има широко достъпна ваксина, обявиха властите.

Вирусът се появи в Бразилия през май. Той причинява висока температура, обрив, повръщане, зачервяване на очите и в някои случаи дори смърт. Вирусът е много сходен с вирусите на жълтата треска, денгата и Западен Нил. Бразилските здравни органи смятат, че заразата със Зика по време на бременност засяга развитието на ембрионите. Заразена бременна жена е много вероятно да роди бебета с микроцефалия (вродена малформация, при която обиколката на главата на детето изостава двукратно под нормата за съответната възраст; развитието на мозъка също не е с нормални темпове).

Кандидат-ваксината, по която работи Кобингер, имитира вируса, "форсирайки" имунната система на тялото. "Когато истинският вирус дойде, антителата са там, имунната система е нащрек, готова е да атакува веднага", казва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !