Ваксината на AstraZeneca е по-малко ефективна срещу южноафриканския щам според ново проучване

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2021 в 14:06 6136 0

Кредит TRATAMIENTO ANTIENVEJECIMIENTO

Ваксината на Окфорд и AstraZeneca не успява да предотврати леки и умерени случаи на южноафриканския щам коронавирус, заявяват изследователи.

Университетът в Витватерсранд, Йоханесбург, който провежда проучването, подчертава в изявление, че ваксината "осигурява минимална защита срещу лека до умерена инфекция на COVID-19", предизвикана от варианта на коронавирус, върникнал в Южна Африка.

Но в пълния доклад, публикуван в понеделник, AstraZeneca подчертава, че никой от 2000 участници не е развил сериозни симптоми.

Това може да означава, че все пак ще има ефект за предотвратяването на тежко заболяване, въпреки че все още няма достатъчно данни, за да се направи окончателна преценка.

Данните, които все още не са били подложени на партньорска проверка, "изглежда потвърждават теоретичното наблюдение, че мутациите на вируса, наблюдавани в Южна Африка, ще позволят непрекъснато предаване на вируса във ваксинирани популации", се казва в доклада.

"Защитата срещу средно до тежко заболяване, хоспитализация или смърт не може да бъде оценена в това проучване, тъй като целевата популация е била с нисък риск."

Но разработчиците на ваксината от Великобритания неофициално заявяват, че резултатите дават известна надежда, че ваксината може да предотврати смъртните случаи от южноафриканския вариант.

„Може да не намаляваме общия брой случаи, но все пак се дава защита срещу смъртни случаи, хоспитализации и тежки заболявания“, заявява Сара Гилбърт (Sarah Gilbert), ръководеща разработването на ваксината в Оксфорд.

Може да мине и „известно време“, преди да се определи нейната ефективност за по-възрастните хора в борбата с щама, коментира тя пред телевизия Би Би Си.

По-късно AstraZeneca заявява пред AFP: "вярваме, че нашата ваксина все пак ще предпазва от тежко заболяване".

"Неутрализиращата активност на антителата е еквивалентна на други ваксини срещу COVID-19, които са показали ефективност срещу развитието на по-тежко заболяване, особено когато интервалът между дозите е оптимизиран до 8-12 седмици", добавя говорителят.

Понастоящем изследователите работят за актуализиране на ваксината и „имат версия с южноафриканската последователност на шиповия протеин“, която може да бъде готова за есента, добавя Сара Гилбърт.

Министърът на ваксините на Великобритания Надхим Захави заяви, че стратегията на правителството за борба с разпространението на щама е да продължи с програмата си за масова ваксинация "възможно най-бързо", както и интензивно тестване на местата, където е открит щама.

Великобритания е в разгара на мащабна ваксинация, която смята за изход от едно от най-тежките огнища в света. Досега там са ваксинирани над 11 милиона души, използвайки ваксините на Pfizer / BioNTech или Oxford / AstraZeneca.

Ваксината AstraZeneca е източник на неприятен спор с Европейския съюз, който е възмутен, че англо-шведската фирма не успява да постигне  договорените с Брюксел количества.

Франция, Германия и Швейцария препоръчват ваксината да не се използва за възрастни хора поради липса на данни.

Южна Африка преустановява употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, след като не успява категорично да спре варианта на вируса.

Ваксината на AstraZeneca-Oxford даде объркващи резултати още от самото начало. По-ранните предварителни резултати от тестовете в различни страни показват широк диапазон на успеваемост срещу леко и умерено заболяване, но изследователите имаха затруднения при тълкуването на данните поради разликите в дозата, интервалите между дозите и вариантите. Проучването за ваксината на AstraZeneca-Oxford, което продължи от юни до ноември, установи, че след две седмици след втората доза - когато участниците вероятно са били напълно имунизирани - има 19 случая на леко или умерено заболяване сред ваксинираните срещу 23 в плацебо групата, което води до ефикасност от 21,9%. Това е далеч под минимума от 50%, необходим за разрешение за спешна употреба в много страни.

Новите резултати са „проверката на реалността“, заявява Шабир Махди (Shabir Mahdi) от Университета Витватерсранд, водещият автор на новото проучване вчера на пресконференцията. „Време е за нас, за съжаление, да калибрираме нашите очаквания за ваксините срещу COVID-19, както и да решим как да реагираме на пандемията на COVID-19 в Южна Африка, както и в световен мащаб“.

Източници: 

AstraZeneca vaccine less effective against S.African strain: study, MedicalXpress

South Africa suspends use of AstraZeneca's COVID-19 vaccine after it fails to clearly stop virus variant, Science magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !